Hjärnan är en könsmosaik

Text:

I Modern Psykologis specialnummer Hjärnan lär vi oss varför beröring är livsviktigt, hur forskare börjat kommunicera med människor i koma – och att hjärnan är en hen.
Dessutom möter vi Sara Riggare som forskar om sin egen parkinson – och besöker det svenska labbet där man odlar minihjärnor. 

”Det händer fortfarande att jag vaknar kallsvettig och tänker på vad som hade hänt om han sagt ja”
För första gången har en tidigare okontaktbar människa i koma kunnat kommunicera med omvärlden via en hjärnkamera. Metoden är etiskt laddad. Nu avslöjar upphovsmannen att den har använts till att ställa den svåraste av alla frågor: Vill du dö?
Den omkring 1 400 gram tunga klumpen innanför skallbenet är varken manlig eller kvinnlig”

Den israeliska forskaren Daphna Joel visar att hjärnan snarast är en mosaik av manliga och kvinnliga drag. Hon har eldat på debatten om huruvida mäns och kvinnors hjärnor faktiskt har betydande olikheter.

”Jag träffar min neurolog en timme per år – resten av tiden, 8 765 timmar, befinner jag mig i egenvård”
Sara Riggare fick Parkinsons sjukdom redan i tonåren. Som vuxen utvecklar hon bättre behandlingar med sig själv som försöksperson.
”Barnhemsbarn som lämnats ensamma får inte ett normalt utvecklat nervsystem”
Neurofysiologen Helena Backlund Wasling skriver om sin forskning, som visar varför det är så viktigt att vi tar i varandra.
”Man matar, pysslar om. Försöker förstå vad de vill ha. Det är lite som att ha tamagotchis”
Vi besöker Anna Falk och hennes labb på Karolinska institutet, där det främsta forskningsverktyget är cerebrala organoider – odlade mänskliga minihjärnor.
PLUS:
Så vill franska hjärnforskare hjälpa överlevande efter terrordåd.
Spara bättre med hjärnkoll på pengarna.
Krönika: Åsa Nilsonne om när vår hjärna vill rädda världen.
Modern Psykologi 11/2017 kommer ut 1 november:  Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera