Trygga tankar till tröst

Text:

Bild: Joel Nilsson

Trots att det var sorgligt så var det ett så fint sammanträffande. Precis efter att vi planerat klart detta nummer och bestämt att ha med en artikel om magiskt tänkande, så gick författaren Joan Didion bort. Hennes bok Ett år av magiskt tänkande gjorde henne känd för en bred läsekrets  när den kom 2006. Den handlar bland annat om hur hon ägnar sig åt fenomenet efter att hennes man gått bort. Magiskt tänkande är förhoppningen om att ens tankar ska kunna påverka händelseförlopp, och verkar fungera som tröst och trygghet i livets allra svåraste stunder. Joan Didion beskriver exempelvis hur hon inte vill slänga sin avlidne mans skor, eftersom han behöver dem om han kommer tillbaka. Hon tänker på något sätt att om hon slänger skorna så blir döden mer slutgiltig, och hon undviker denna insikt i form av magiska tankar. Vacker läsning med sorgen vibrerande mellan raderna, som jag minns boken. 

Mer om magiskt tänkande kan du läsa i Sara Hammarkrantz text på sidan 42. Och fenomenet är inte bara ett slags tröst i obeskrivligt svåra stunder. Även inom idrotten är det vanligt; jag misstänker att vi alla har minst en fotbollssupporter i vår närhet som prompt ska ha sitt lags halsduk på varje match, oavsett väder. Och det finns faktiskt forskning som visar att det även kan påverka idrottares resultat om de själva ägnar sig åt den här typen av tankar och ritualer – sannolikt för att det ökar koncentrationen.

Man undrar ju i sitt stilla sinne vilka magiska tankar som snurrat i huvudet på deltagarna i OS i Peking – eller för all del bland de tusentals personer som åkte
Vasaloppet nyss. Att Vasaloppet fyller 100 år firar vi på sidan 18 med en artikel om så kallad post-competition blues, känslan av tomhet som kan infinna sig när man gått i mål efter månader av hårdträning. 

Hur har du det med den förresten? Träningen alltså? På sidan 66 kan du läsa motivationsforskaren Karin Weman Josefssons steg för steg-guide för att behålla träningsmotivationen, om det är lite sisådär med den.

Slutligen vill jag påminna om ytterligare två utmärkta texter i detta nummer: missa inte min kollega Mats Almegårds fina artikel om andning och hur den påverkar oss (på sidan 26), och inte heller psykologen Jonas Hjalmar Bloms allra första krönika på sidan 16.

God läsning!