Nytt nummer: Vad är kärlek? Modern Psykologi 5-6/2022

Text:

I sommarens extra tjocka dubbelnummer ställer vi den kanske största av frågor: vad är kärlek? Vi vänder oss till den psykologiska forskningen för att få svar – även om det kanske inte är det definitiva (för det låter sig nog aldrig fångas). I detta nummer får vi även lära oss att stärka självkänslan i sex steg. Dessutom bjuder vi på en lång rad läs- och utställningstips för sommaren.

Vi har också pratat med två turnéaktuella musikartister: Thomas Öberg från rockbandet Bob Hund och soloartisten Frida Hyvönen. Det handlar dels om gruppdynamik och ständiga konflikter, dels om hur befriande det kan vara att gå i psykoanalys.

God läsning!

UR MODERN PSYKOLOGI 5-6/2022: HOS PRENUMERANTER 17 JUNI:

”Jag är förtjust i att psykoanalys inte är så lösningsfokuserad.”
Sångerskan och musikartisten Frida Hyvönen gick i psykoanalys för att hitta sig själv och fylldes av energi. I sommar turnerar hon i Sverige.

”Ordet lyckopiller hänger fortfarande med som debattglosa”
Tre decennier efter att de introducerades fortsätter användningen av de antidepressiva SSRI-läkemedlen att öka. I dag är det den femte mest använda läkemedelsgruppen i Sverige.

”Att älska någon annan är att våga”
Forskare och terapeuter uttalar sig om ett av de största ämnena: kärleken. Vad är det egentligen och hur ska man förstå den?

”Tålamod är starkt kopplat till impuls- och känsloreglering”
De som har mycket tålamod är friskare, men de som är otåliga och vill få saker att hända kanske lever ett mer aktivt liv.

”Rätt genom Freuds yrkesliv går ett vitt, rakt sträck”
Forskaren Daniel Berg har analyserat Sigmund Freuds relation till det centralstimulerande preparatet kokain och menar att det blev en språngbräda till utvecklingen av psykoanalysen.

I varje nummer av Modern Psykologi kan du läsa Kristofer Ahlfeldts serie I samtal med pingviner.