Nytt nummer: Utmana dina rädslor med Modern Psykologi 3/2023

Text:

I årets tredje nummer kan du läsa allt om fobier – vilka är de vanligaste, varför blir vi rädda och hur kan man bli fri från sina fobier? Vi tar även ett titt på kontrasterna i livet, och hur dessa kan hjälpa oss när vi mår dåligt. Och så har vi intervjuat komikern Marika Carlsson om att kämpa – med Gud, med heteronormen och med ett sockerberoende. Och en massa annat såklart! Tidningen landar hos prenumeranter 20 april.

UR MODERN PSYKOLOGI 3/2023:

Vad gäller Hollywoods syn på autism handlar det fortfarande mest om vita män
Länge har filmvärldens bild av autism varit en vit man med specialförmågor, likt Rain Man. Men nu intar en ny generation autister filmduken.

”I vuxen ålder har jag försökt ta sprutor inför utlandsresor. Men jag får tunnelseende, blir aggressiv och vill bara fly. Jag mår fysiskt illa av att se sprutor”
Att ”lära sig” rädsla av någon annan eller att blir riktigt skrämd – det är de vanligaste orsakerna till fobier.

”Jag har levt med starka skamkänslor – skammen är beroendets bästa vän”
Som bebis kämpade hon för sitt liv. Under tonåren i en pingstförsamling kämpade hon med Gud. Under 20 år kämpade hon för att passa in i heteromallen. Men sockret är komikern Marika Carlssons tuffaste motståndare.

”Trauman ärvs från generation till generation. Om pappan exempelvis utsatts för våld av Baathregimen är han fortfarande väldig arg och det kan gå ut över hans barn och fru. Det är ett vanligt problem här”
Decennier av konflikter har skakat det irakiska folket, men att tala om psykisk ohälsa är fortfarande tabubelagt. Följ med till Jihancentret i norra Irak där barn får traumabehandling och hopp om en ljusare framtid.