Nytt nummer: Håll hoppet uppe med Modern Psykologi 1/2023

Text:

I årets allra första nummer fokuserar vi på det som är hoppfullt:
Bland annat hur vi kan ta oss ur tuffa perioder genom att blicka inåt, varför man inte behöver älska sin kropp hela tiden och hur värdefullt det kan vara att få en npf-diagnos, även om det är sent i livet.

Dessutom bjuder vi på en massa psykologiska boktips och en intervju där författaren David Lagercrantz berättar om varför han curlar sina barn och ofta känner sig ömtålig som porslin. Du vill med andra ord inte missa numret som landar i brevlådan hos prenumeranter 13 januari.

UR MODERN PSYKOLOGI 1/2023:
”Klienten kan först tänka 'Jag måste vila'. Men om jag ställer det mot värdet att vara en bra pappa, så kan samtalet ta en annan riktning.”
Att fundera över det riktigt viktiga, våra värden, kan hjälpa oss att möta livet i stället för att undvika det.

”Jag har egentligen haft ett bra liv, jag har bara inte fått vara med. Nu tränar jag på känslor hela tiden. Det är fantastiskt, men svårt.”
Hur är det att få en neuropsykiatrisk diagnos på äldre dagar? Och hur är det att leva odiagnosticerad i nästan ett helt liv?

”Solidaritet ligger bortom den auktoritära karaktärens föreställningsförmåga.”
Psykologen Tor Wennerberg dyker ner i psykoanalytikern Erich Fromms tankevärld och drar paralleller till vår tid.

”I Sverige uppskattas en miljon vuxna svenskar befinna sig i zonen för det vi kallar för riskbruk, till skadligt bruk till olika grader av alkoholberoende.”
Psykologen ger sina fem bästa tips på vad du som anhörig kan tänka på om du är påverkad av en nära persons drickande.