Hjälp dig själv ur tröttheten

Text:

För den som känner sig lite hängig såhär efter ledigheterna, är boken Aldrig mer trött ett utmärkt val. Eller snarare, den är utmärkt för den som känner sig trött och hängig jämt. Författaren, Pia Norup, är läkare och hälsorådgivare och tar verkligen ett helhetsgrepp på trötthet – både psykisk och fysisk. Det handlar om mitokondrier, livsstil, sociala mönster och känsloliv.

Hon uppmanar läsaren att bli ”trötthetsdetektiv” och leta reda på sina egna orsaker till trötthet, för den beror långt ifrån alltid på dålig sömn! Att vi går på sparlåga och är sänkta och trötta kan exempelvis bero på för lite (eller för mycket!) träning, för lite dagsljus eller att svåra känslor kör oss i botten, påminner författaren.

Boken tar även upp mat och dryck som stjäl vår energi (men som vi gärna äter när vi känner oss trötta) och hur vi med hjälp av koffein kan dricka oss till en
rubbad dygnsrytm.

Kostplanen och recepten sist i boken hade jag kunnat vara utan, men detta gör den å andra sidan till en ganska heltäckande självhjälpsbok.