Värm upp inför parterapin med erfarna psykologer

Text:

Vi:et är parets första barn, ibland det enda. Det slår psykologerna och parterapeuterna Allan Linnér, även känd som Radiopsykologen i P1, och Anders Nyman fast. Det är också det viktigaste i en relation, att hålla vi:et vid liv.

RECENSION. Efter 50 år av vänskap och arbete som bland annat parterapeuter på var sitt håll har de skrivit boken Kärlekens koreografi: Du och jag och vi hos psykologen (Natur & Kultur 2017). Den bygger mer på deras erfarenheter från terapirummet än på teorier och forskning – även om forskningen finns där som en grund. De redogör för kamouflerade fallbeskrivningar av par som kommit med olika former av relationsproblem, från konsten att tolka meningen bakom varandras tonfall till regelrätt otrohet, något som ägnas ett eget utförligt kapitel.

De ställer frågor att tänka på – som på vems villkor relationen levs, vilka krav bonusfamiljerelationer ställer och vilken roll tjafs spelar.

Just tjafs definierar de som en duell med lösa skott. Det handlar om struntsaker som får tjäna som substitut för de stora konflikterna under relationens yta. Lösa skott är för övrigt något som bägge parter ofta tycker att de själva använder, till skillnad från den andra vars repliker tolkas som dödliga skott. Även om tjafset håller de mer grundläggande konflikterna på avstånd, är det ändå bättre än den vi-dödande tystnaden, konstaterar Allan Linnér och Anders Nyman.

En sak som förändrats under författarnas verksamma år som parterapeuter är sms:en. Där par tidigare ofta kunde komma med olika versioner av hur replikskiften gått till, tar numera många även med sig sms-korrespondenser som ”bevis” till parterapin. Det har lett till att Allan Linnér och Anders Nyman har samlat en lista med rekommendationer för sms:ande. Där ingår bland annat att inte ta den där mest (negativt) känsloladdade kommunikationen på sms, eller att inte sätta sig och tolka sms tillsammans med någon annan, om personen som skickat sms:et inte har godkänt detta.

Allan Linnér och Anders Nyman arbetar båda två parvis, tillsammans med var sin kvinnlig terapeut. Det arbetssättet har fördelar genom att ena parten i ett heterosexuellt par slipper känna sig missförstådd i egenskap av sin könstillhörighet, men även allmänmänskligt genom att terapeuterna ser och tolkar på olika sätt.

Kärlekens koreografi är en relationsbok som väller över av erfarenhet och kloka och inspirerande tankar om att leva som par. Det enda frågetecknet kring boken gäller huruvida den är tänkt som en bok om att leva i en parrelation eller om att gå i parterapi – men det spelar egentligen mindre roll. Boken bör kunna vara till god hjälp både för par som vill ha inspiration – och igenkänning – i hur man kan arbeta på egen hand med många relationsproblem och som en uppvärmning inför att söka sig till privata parterapeuter eller kommunens familjerådgivning.

Jonas Mattssons recension publicerades först i Modern Psykologi 1/2018: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera