”Barnen ska inte behöva känna på sig”

Psykologen Malin Bergström har skrivit en föräldrabok om att skiljas.

Text:

Bild: Stefan Tell

Psykologen Malin Bergström har arbetat med föräldrar som separerar i drygt två decennier och forskar om skilsmässobarn sedan 2011. Nu har hon skrivit Att skiljas med barn: Föräldrar i två hem (Bonnier fakta).

– Boken handlar om vad som gagnar barnen. En fälla är idén om att man måste umgås och ha en vänskapsrelation med den andra föräldern. Men grundprincipen är att barnet ska skyddas från konflikter och negativ energi. Det som behövs är att föräldrarna kan kommunicera neutralt och korrekt och att båda ska bry sig om barnet, i stället för att lägga kraft på en relation som utsätter barnet för en massa stela situationer.

Hur berättar man bäst för barnen att man ska skiljas?

– Man ska berätta tidigt. Barnen ska inte behöva undra och känna på sig, utan det är bra att göra det här till något talbart i familjen. Man ska berätta tillsammans och kan gott planera innan hur man kan lägga upp det. Till exempel är det bra att ha ett gemensamt svar om det är så att den ena har träffat en ny. Och man ska planera vad man ska göra efteråt. Det ska vara ett ganska kort samtal. Barnen kan få avgöra när det är färdigt. De kanske drar iväg eller stänger in sig på rummet. Då är det bra att ha en plan för att lugna ner och visa att livet ändå fort-sätter.

Vad är bra att tänka på under själva skilsmässan?

– Att man kommer att brista i uppfostran och att det kan man hämta igen. Men det gäller att hitta ett minimum av ramar och rutiner som man håller på. Det skapar trygghet för barnet och stadga för en själv. Se till att ha stunder där man möts. Det gäller att ge barnet hopp och förmedla att nu är alla ledsna men att vi gör det här för att alla ska få det bättre. Det finns ett nytt liv där framme.