Möt pingvinernas skapare

Text:

Bakom vår serie I samtal med pingviner står Kristofer Ahlfeldt.

”Min terapeut frågade mig i ett samtal var mina tankar kom ifrån. Jag levde under föreställningen att alla tankar kom från huvudet, men så var inte fallet enligt henne.”

Namn: Kristofer Ahlfeldt.

Ålder: 39 år.

Bor: Stockholm. Uppvuxen i Västerbotten.

Gör: Ritar serier om pingviner och andra figurer. Jobbar även på Orionteatern i Stockholm, främst med scenbygge. Drömmer om att nån gång sätta upp pingvinerna som pjäs.

Om pingvinerna: ”Innan jag började teckna pingviner, tecknade jag en serie som gick under namnet Kritter. Den publicerades i Uppsalatidningen varje vecka i tre års tid och i den figurerade bland andra en räv, en åsna, en grävling och nån figur som jag inte riktigt vet vad det var, kanske var det en mus eller björn. Hursomhelst var jag less på allihopa. De var brötiga och dryga. Så jag började teckna känsliga pingviner i stället.
Min terapeut frågade mig i ett samtal var mina tankar kom ifrån. Jag levde under föreställningen att alla tankar kom från huvudet, men så var inte fallet enligt henne. De kunde tydligen komma lite från varstans. Exempelvis från magen eller ventilationen. När hon förklarat detta, pekandes på ventilen i rummet, tecknade jag uteslutande pingvinerna i ett grönt rum (underförstått terapirum) där ett ventilgaller fick en central roll. Efter ett tag kom de gamla karaktärerna smygandes tillbaka och nu huserar även grävlingen, åsnan med fler i rummet på reguljär basis. De behövde gå i terapi och är inte lika jobbiga längre.
Att teckna serierutorna i en och samma miljö ur samma vinkel om och om igen kan emellanåt vara en utmaning. Men efter att ha gjort det snart 600 gånger så känner jag att möjligheterna till nya vinklar och historier är oändligt många fler än när jag tecknade den första strippen i det där gröna rummet.”