Åsa Nilsonne startar ny podd

Text:

Hur kommer det sig att vi människor har så ont, så ofta och på så många olika sätt? Och vad ska vi göra åt all denna smärta?

Åsa Nilsonne är psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi samt krönikör i Modern Psykologi. Hon har länge hjälpt människor att upptäcka nya sätt att förhålla sig till det som gör ont. I podden ”Smärtpunkter” möter hon sex gäster som utifrån olika sorters specialkunskap om våra smärtfyllda liv ger sina synpunkter, perspektiv och råd.

Smärtan är en kraftfull aktör i våra inre liv: vi planerar för att undvika den. Vi flyr ifrån den. När den drabbar oss försöker vi ofta döva den på olika sätt, varav en del leder oss in i nya komplikationer. Åsa Nilsonne menar att det via mindfulness går att lära sig leva med psykisk smärta, på samma sätt som fysisk. I boken Mindfulness utan flum kombinerar hon strategier, perspektiv och etik från traditionell mindfulness med moderna psykoterapeutiska tekniker för att lära läsaren ett förhållningssätt till livets smärtpunkter. Podden är en fortsättning på de teman boken presenterar.

– Jag är övertygad om att mer kunskap gör oss bättre rustade att leva våra liv med större glädje, nyfikenhet, entusiasm och tolerans även under perioder där påfrestningarna tornar upp sig och livet är tillfälligt tungt, säger Åsa Nilsonne.

Oavsett vår utgångspunkt kan vi träna oss i att göra det som behövs för att få en tillvaro med mening och glädje. Vi kan lära oss att leva i harmoni med våra känslor, både de smärtsamma och de glädjerika.

Välkomna att tänka vidare tillsammans med Åsa Nilsonne och hennes gäster! ”Smärtpunkter” publiceras varje onsdag under 6 veckor framåt, premiär i dag. Podden är en samproduktion mellan förlaget Fri Tanke och Modern Psykologi.

Beställ Modern Psykologi här: Prenumerera (papper och digitalt) | Lösnummer