Få ordning på ekonomin med Modern Psykologi 7/2020

Text:

I slutet av augusti kommer höstens första nummer av Modern Psykologi. Där kan du läsa om hur du undviker att bli lurad av bedragare och hur du styr upp din privatekonomi. Men vi skriver också om fall där psykologer och psykoterapeuter medverkat till stort lidande i rättsfall och vårdnadskonflikter.

Som barn hade jag en kompis som brukade hävda att hans hörsel var en säkrare källa till kunskap om vad jag hade sagt än att lyssna på mig. ”Jag vet väl vad jag själv hörde”, brukade han säga när jag förgäves försökte att förtydliga det som han missförstått.

Lite så tycks det ha varit i flera av de senaste årens psykojuridiska haverier. Experterna har litat mer på sina egna huvuden än på verkligheten omkring dem.

Det här gäller såväl Thomas Quick-fallet, Kevinfallet och vårdnadskonflikten som rullades upp före sommaren i Dokument inifrån: Att rädda ett barn. Alla fallen präglas av att personer i avgörande positioner tycks ha skapat sig en bild av vad de velat höra – och stängt för andra förklaringar.

Vi människor vill så gärna vara till lags, få bekräftelse, stå för det goda eller helt enkelt komma hem till mamma och pappa. Det sistnämnda gällde de bröder som efter evighetslånga förhör felaktigt pekades ut för mordet på sin vän Kevin för 22 år sedan. Hur de mått sedan dess kan du läsa i Anna-Maria Stawrebergs möte med bröderna i det nya numret av Modern Psykologi. Samma psykologiprofessor som dök upp i det fallet var även inblandad i Quick-historien, ett ökänt exempel på förödande grupptänk bland polis, åklagare, försvar och psykologisk expertis. Och i Att rädda ett barn tycks den inblandade psykoterapeuten helt ovetande om hur barns vittnesmål kan styras av närvarande vuxna.

Jag tror verkligen inte att någon av de som har agerat så förödande i de här fallen har menat något illa. De har alla velat gott. Men de har gjort det utifrån en psykologisk grundsyn som har fått dem att gå vilse. Hur man kan undvika det skriver Allan Linnér om i det kommande numret av Modern Psykologi.

God läsning!

Jonas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare

UR #7/2020 SOM KOMMER UT I BUTIK 27 AUGUSTI:

Ta makten över din ekonomi och dina känslor i 6 steg
Rädslan för att gå miste om något är en stark kraft som leder till onödiga impulsköp. Läs vår guide till en hållbar ekonomi.

Lurad? Alla kan vi falla för en bluff.
Karin blev lurad av investeringsbedragare. Vi förklarar hur manipulationen fungerar. Och hur du skyddar dig.

Vi åkte raka vägen till barnpsyk. Vi kom aldrig hem mer.
År 1998 förklarades två småpojkar skyldiga till sin lekkamrat Kevins död. Här är berättelsen om ett rättsövergrepp med livslånga psykiska konsekvenser.

”Som man frågar får man svar”
Allan Linnér skriver om Dokument Inifrån: Att rädda ett barn och konsten att inte gå vilse i falska minnen i terapin.


Det är en rolig sak med att bli äldre: man har alla åldrar inom sig
Att skriva skönlitteratur kan liknas vid psykoanalys, tycker författaren Agneta Pleijel, aktuell med den nya romanen Dubbelporträtt.

Beställ Modern Psykologi här:
Prenumerera
 | Lösnummer | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes)