Kickern: När adhd berikar livet

Text:

Joakim Rådströms intervju med Johan Ranner publicerades först i Modern Psykologi 1/2014. Foto: Joel Nilsson.[/caption]

UR ARKIVET. Cykeln sladdar till när Johan Ranner stannar framför restaurangen där vi stämt träff. Han har nyss suttit barnvakt, en syssla fjärran från övriga aktiviteter han ägnar sig åt. Som stuntman har Johan Ranner lagat mat med elektricitet i armarna i Kanal 5:s Ballar av stål, gjort reklamfilm för Ica och Comhem, spelat in action-scener till datorspelet Battlefield 3, tänt eld på sig själv och åkt barnvagn utför stup och trappor.

Som om det inte räckte håller han dessutom på med ståuppkomik.
– Jag har nog snart kört 350 gig med stand-up sedan jag började för sex år sedan.

Men Johan Ranner började i en helt annan ände. Han studerade industriell ekonomi vid Linköpings universitet, för att sedan satsa på en pol.mag. i Uppsala, innan han kom in på Handelshögskolan i Stockholm. Men han har ständigt haft problem med att fokusera långsiktigt, och lade i stället sin energi på sidoaktiviteter:
– På tisdagar var det danskurs, på onsdagar massagekurs och på torsdagar crawlkurs!

Dessutom arbetade Johan med spex – och gick en stuntkurs en sommar.

Rastlös som få. Eller som Johan Ranner själv skriver på en dejtingsajt: ”Man lever bara en gång och jag vill leva ordentligt.”

Våren 2010 fick Johan Ranner en adhd-diagnos, efter att själv ha begärt en utredning. Han kände att han hade märkligt svårt med vissa saker samtidigt som han presterade på topp i andra sammanhang.
– Jag hade presterat på elitnivå fysiskt, skrivit 2,0 på högskoleprovet, gjort succé när jag skrivit spex och stått på scen, men klarade inte av att betala räkningar i tid och hade väldigt svårt att någonsin ha städat hemma eller plugga mycket mer än sista natten före tentan, förklarar han.

I Johan Ranners strävan efter ett händelserikt liv spelar förstås diagnosen in. Rent kemiskt är dopaminnivån lägre hos människor med adhd, något som bland annat Nora D. Volkow visat i en studie i tidskriften JAMA 2009.
– Det gör att man blir lite slöare, säger Johan Ranner. Och då försöker man få upp dopaminnivån genom att söka kickar eller kompenserar med adrenalin.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna och reglerar bland annat glädje, koncentration och entusiasm. Men om dopaminnivån är låg kan det kompenseras av stresshormonet adrenalin, som utsöndras när man blir arg eller uppjagad och som tillfälligt ökar prestationsförmågan.

De låga dopaminnivåerna gör även toleransen för tråkiga sysslor, som städning, lägre.
– Personer med diagnosen är mer beroende av motivation för att genomföra en uppgift och upplever ofta motstånd mot uppgifter som inte innebär omedelbar belöning, säger Elisabeth Fernell, överläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet. Hon sammanfattar diagnosens tre ben: svårigheter att styra sin uppmärksamhet, aktivitetsgrad och impulskontroll.

Samtidigt är det viktigt att inte bara se adhd som ett handikapp, påpekar Lars Jacobsson, professor emeritus på psykiatriska kliniken vid Umeå universitet.
– Det kan vara positivt också, men det förutsätter att man är någorlunda normalbegåvad och hittar mekanismer för att hantera sin diagnos.

Johan Ranner är snarast överbegåvad. Och mekanismerna för att hantera sin adhd har han också funnit – genom att sätta eld på sig själv, hoppa från höga höjder och utsätta sig för en kräsen publik under ståuppkvällar.

5 rastlösa råd
1) Träna. Motion är ett hälsosamt sätt att utnyttja överskottsenergin på. Dess-utom blir man lugn. Allt från promenader till tuff workout räknas.
2) Gör något kreativt. En hjärna på högvarv kommer på fler idéer än en ”normal” hjärna”. Skriv, måla eller gör det som passar dig.
3) Skriv. Att göra-listor och tankekartor ger överblick över alla dina tankar.
4) Stäng av mobilen. Smarta telefoner och annan ny teknik pockar på uppmärksamhet och bör stängas av för att du ska behålla fokus.
5) Praktisera mindfulness. För att få ner stressnivåer är meditation och medveten närvaro bra. Du lär dig att vara i nuet och blir samtidigt avslappnad.
Råden bygger på Johan Ranners tips.

Joakim Rådströms intervju med Johan Ranner publicerades först i Modern Psykologi 1/2014: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera