Svårt att ändra personlighet


Människor vill gärna bli mer extroverta, samvetsgranna och känslomässigt stabila. Men medan ens personlighet har visat sig kunna ändras genom livet, i synnerhet av omvälvande erfarenheter eller genom aktivt arbete i terapisoffan, verkar det svårare att göra på egen hand.

När psykologiforskare lät 860 personer, varav 360 studenter, göra ett personlighetstest baserat på big five-skalan (neuroticism, extraversion, öppenhet, vänlighet och samvetsgrannhet) och därefter skriva ner vilka drag de ville ändra på, lyckades ingen av grupperna i stort med detta.

I stället verkade det i gruppen av universitetsstudenter i vissa fall ha gått åt motsatt håll, exempelvis att de som velat bli mer extroverta i stället blev mer inåtvända. Forskarna förklarar detta med att de är i en ålder som innebär stora förändringar på många plan i livet. Studien har publicerats i Journal of Research in Personality.

Notisen publicerades först i Modern Psykologi 3/2020: Prenumerera | Köp enstaka nummer | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s