Hon vill hjälpa tjejerna med adhd

Text:

Lotta Borg Skoglunds bok Adhd: Från duktig flicka till utbränd kvinna i Modern Psykologi 3/2020. Foto: Eva Lindblad.[/caption]

Lotta Borg Skoglund är lektor vid Uppsala universitet, forskare vid Karolinska institutet och psykiater med mångårig erfarenhet av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf. Nu har hon skrivit boken Adhd: Från duktig flicka till utbränd kvinna (Natur & Kultur). Hon har mött många kvinnor med adhd som bär på en historia av att inte känna sig förstådda och sedda.
– De senaste åren har jag utöver mitt kliniska arbete börjat forska om kvinnor och adhd – och så lever jag i en npf-familj. Men framför allt är det alla berättelser jag har hört, som har fått mig att skriva den här boken, säger Lotta Borg Skoglund.

En viktig fråga för Lotta Borg Skoglund är att spräcka hål på myter om adhd. Exempelvis att diagnosen ibland pekas ut som en ”superkraft”.
– Jag tycker det är olyckligt, för adhd är en funktionsnedsättning. Alla de där härliga historierna om hur framgångsrika människor med adhd blivit, de landar lite fel. Ingen frågar sig var dessa människor hade kunnat vara om de inte haft en funktionsnedsättning. Det är också olyckligt för dem med adhd som inte känner att de har en superkraft, utan i stället känner sig misslyckade, och då inte bara som människor, utan även som adhd-patienter.

En annan vanlig missuppfattning är enligt Lotta Borg Skoglund, att man fortfarande ser på adhd som ett slags ”Emil i Lönneberga-diagnos” hos livliga småpojkar. Det är något som hon kopplar till diskussionen om överdiagnostisering.
– Visst är det så att adhd överdiagnostiseras i vissa grupper, men diskussionen blir snedvriden för vi har samtidigt att göra med en stor underdiagnostisering. Detta gäller kvinnor och flickor men även utsatta grupper, exempelvis människor med missbruk och beroendeproblematik.

Boken skrev Lotta Borg Skoglund dels för alla flickor och kvinnor med adhd, dels för personer som arbetar i vård och socialtjänst, för att hjälpa dem att bättre förstå den här gruppen. Utöver forskningen utgörs boken av en rad berättelser från hennes patienter, men de är anonymiserade och modifierade för att lyfta en bredare historia.
– Det är deras egna ord om det de kämpar med, men också mina ord om dem. Patienter som inte är med i boken har också fått läsa och tycka till om sådant som de vill ta upp och har tänkt på.

– Karin Skagerberg


Psykologikvall20200908
Möt Lotta Borg Skoglund och Björn Roslund på Modern Psykologis och Natur & Kulturs Psykologikväll: ADHD 8 september.


Läs ett utdrag ur Adhd: Från duktig flicka till utbränd kvinna i det senaste numret av Modern Psykologi (3/2020): PrenumereraKöp enstaka nummer | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes)