Våga vara sårbar med Modern Psykologi

Text:

I årets sista nummer av Modern Psykologi undersöker vi hur det egentligen påverkar en människa att ha varit mobbad som barn, hur du får det du lärt dig att fastna på riktigt – och så gör vi en djupdykning i tillitens psykologi. Dessutom har vi intervjuat sociologen och sårbarhetsforskaren Brené Brown, som vill göra världen till en lite modigare plats.

”Har man växt upp med att höra att mobbning ’går över om man tuffar till sig’ så kan sådana tankar förstärkas och självföraktet öka.”
Mobbning i skolan är ett folkhälsoproblem och att ha varit mobbad som barn kan ge den vuxna men för livet. Vi har träffat forskarna som studerar mobbningens psykologi.

”Min forskning har varit asjobbig för mig personligen och jag är egentligen den absolut sämsta talespersonen för den som man kan tänka sig.”
Brené Brown är forskaren som ville ha kontroll på allt att men nådde framgång genom att släppa på den. Möt henne i stor intervju.

”Vi är beroende av att leva tillsammans. Samtidigt är vi bra på att sondera och checka av omgivningen, så att folk inte fuskar och då inte är värda vår tillit.”
Tillit sägs vara klistret som håller ihop samhället. Men att lita på folk innebär att utsätta sig för risk – vi kan ju faktiskt bli bedragna.

”Det bubblar verkligen ute i landet. Fler och fler inser att vi måste bygga bort ensamheten så gott det går.”
Hem ljuva hem – eller? Vi går till botten med hur stadsmiljön bidrar till ensamhet och hur vårt boende egentligen påverkar vår psykiska hälsa.

PLUS:
Guide: 6 steg till familjefrid i jul – med varmprat i stället för kallprat
Supermetoderna: Bästa sättet att få kunskapen att fastna enligt forskningen
Det har jag lärt mig: Psykologen Elsa Janni lever med bipolaritet