Gripande om utmattning 

Man dör inte av stress, man slutar bara att leva 77410645.jpg
Man dör inte av stress – man slutar bara att leva: Om utmattningssyndrom av Selene Cortes & Marie Åsberg ges ut av Gothia Fortbildning.

RECENSION. I Man dör inte av stress – man slutar bara att leva bjuds läsaren in bakom statistiken för stressrelaterade sjukskrivningar. Selene Cortes skildrar levande hur hon själv drabbades av utmattningssyndrom. Hon är ett maskrosbarn som vuxit upp med en mamma som dragit in den ena efter den andra våldsamma mannen in sitt och dotterns liv. Barndomen formade en duktig flicka som blev expert på att bortse från sina egna behov. Hennes traumatiska livshistoria presenteras som en faktor som i samspel med ohållbara arbetsvillkor blir det som knuffar en människa över kanten till utmattning.

Parallellt med Selene Cortes historia skriver Marie Åsberg, forskaren som myntade termen utmattningssyndrom, om hur man enligt henne kan förebygga utmattning och hur hon ser på forskningsrönen om hur sjukdomen kan behandlas. Det här är en gripande och pedagogisk bok för alla som riskerar att drabbas av, har drabbats av eller varit nära någon med utmattningssyndrom.

Jonas Mattssons recension publicerades först i Modern Psykologi 7/2019: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera


PLYKOLOGISCENEN_logos_under_medium
Möt Selene Cortes och Marie Åsberg på Psykologiscenen på Bokmässan:

TORSDAG 26/9

14:30 – 14:50
Man dör inte av stress, man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom
Alla med barndomstrauman blir inte sjuka i utmattning. Och de flesta som blir sjuka i utmattning har inga särskilda barndomstrauman, men det kan finnas ett samband. Det vet Selene Cortes som berättar ärligt om en sårig barndom som hon har försökt hantera med en ångestdriven duktighet som överlevnadsstrategi. Möt henne i ett samtal med senior professor Marie Åsberg, som forskat om utmattning sen 1990-talet och som myntade begreppet utmattningssyndrom.
Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi. Arrangör: Gothia Fortbildning


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s