Glöm inte att ha lite roligt också!

Text:

I Modern Psykologis septembernummer har vi träffat serietecknaren Nina Hemmingsson. Hon har konfronterat sin dödsångest genom att teckna av människor med dödliga diagnoser. Det har inte gjort Nina Hemmingsson mindre rädd för döden, men däremot mer rädd om livet. De dödssjuka var nämligen inte så intresserade av döden som de var sugna på att prata om livet och vad som var viktigt så länge de är kvar här på jorden. Det gav Nina Hemmingsson en euforisk känsla av att se till att söka glädje och njutning. Och det handlar inte om att försöka förtränga det lidande som finns i livet. Som hon säger: ”Alla har sina grejor. Man får bara inte glömma att också ha kul.”

DESSUTOM:

”Jag fattade beslutet att lämna mitt välbetalda jobb. Det var ändå med viss vånda som jag tog beslutet att bli konstnär. I dag är jag mer luststyrd, och mina viktiga beslut landar i magen med en kraftig smäll.”
Vissa kan fatta livsavgörande beslut på ett kick. Andra velar i åratal innan de bestämmer sig. Somliga gör inget som inte känns rätt i kroppen. Några måste fråga släkten först
och en del gömmer bara huvudet i sanden.

”Vi utgår ifrån att den vi intervjuar ljuger. Det ingår att personen är manipulativ.”
Populärkulturen svämmar över av psykopater. Men vad säger forskarna om verklighetens känslokalla brottslingar?

”Tänk på vem du skulle vilja åka och campa med. Åker du med någon som inte hjälper till blir det svårt.”
Isolerade i ett begränsat utrymme många mil från jorden under flera månader. Hur förbereder man sig mentalt inför en sådan resa? Möt Jessica Meir som blir den första svenska kvinnan i rymden.

”Brist på emotionella förmågor är ett stort hinder för att barn ska klara sina studier”
Eva-Lotta Hultén skriver om varför skolan bör utbilda sina elever i emotionell intelligens.

PLUS:
Guide: 6 pluggtips baserade på psykologisk forskning.
Krönika: Åsa Nilsonne ifrågasätter skolplikten.
Det har jag lärt mig: ACT-terapi hjälpte Helén Klint när hennes barn dog.