Tvång från A till Ö

Text:

obsessive-compulsive disorder. I Can’t just stop: An investigation of compulsions gör vetenskapsjournalisten Sharon Begley en djupdykning i diagnosen och ger (o)lustiga fallbeskrivningar av hur dessa beteenden tagit över människors liv genom historien.

Sharon Begley är flerfaldigt belönad, inte minst för bästsäljaren Train your mind, change your brain från 2007, om hjärnans plasticitet. Även i denna bok ges en gedigen genomgång av vad som faktiskt händer i hjärnan vid OCD, men det är också en välskriven redogörelse av tvångssyndromens psykologiska natur. Gemensamt för tvångssyndrom är att de, till skillnad från missbruk, utförs för att undvika stark ångest, förklarar hon.

Sharon Begley berättar med varsam hand om människor med tvångssyndrom och hur vi historiskt och i olika kulturer har betraktat dem. Mellan bokens rader löper den underliggande frågan om när strävan efter att undvika obehag och ångest går från att vara ett sunt mänskligt beteende till att bli en psykiatrisk diagnos.