Att vara eller inte vilja vara människa

Text:

The vegetarian kommer alla utom bokens huvudperson Yeong-hye till tals. Berättelsen om hennes öde läggs i händerna på hennes man, hennes svåger och hennes syster.
Förutom att vara ett snyggt litterärt grepp ger detta narrativ upphov till fler frågor än svar. Dukar Yeong-hye under av det sydkoreanska patriarkala äktenskapsförtryck hon lever i? Eller blir hon vegetarian och slutar sedan äta helt för att hon är psykiskt sjuk? Eller kanske är hon det omänskliga och sexuella väsen som hennes svåger upphöjer henne till?
Hennes egen önskan att dö och bli ett träd utlöser den ena familjetragedin efter den andra och utmynnar i tvångsmatning och psykiatrisk inläggning. Bokens obehagliga vändningar och dunkla stämning av förtryckta känslor gör läsningen näst intill traumatisk.
Oavsett om romanen läses som kritik av en konservativ och kvävande kultur eller som en studie i kroppslig kontroll och lust, så ruskar den om och väcker frågor om vad det är att vara människa. Och om att inte vilja vara det.

Karin Skagerbergs bokrecension är hämtad ur Modern Psykologi 10/2016: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera


Gillade du den här artikeln? Stöd Modern Psykologis journalistik genom att swisha valfri summa till: 123 157 9937. Skriv ”MP Online” i meddelanderaden.