Vår rädsla för narcissism

The selfishness of others. An essay on the fear of narcissism av Kristin Dombek. Farrar, Straus and Giroux, 2016.

BOKRECENSION. Om offer för narcissism, deras rädsla för falskhet och i slutänden för att bli övergivna, handlar författaren och kulturjournalisten Kristin Dombeks essä.

Hon utforskar hur den kliniska termen blivit en populärkulturell beskrivning av hela vårt samhälle, och hur människor söker sig till det hon kallar the narcisphere, internetforum där de som menar sig vara utsatta för narcissister ger varandra stöd – och där andra profiterar på deras rädsla genom att erbjuda hjälp i form av dyra kurser.

Författaren går från att undersöka Freuds syn på narcissism till att konstatera att den faktiska diagnosen, narcissistisk personlighetsstörning, har ökat, men att forskarna inte vet om det beror på ökad förekomst eller ökat intresse.

Dombek menar att många däremot lider av det motsatta, rädsla för narcissism (narciphobia), men dömer heller inte den som oroas för världens stundande undergång på grund av andras självupptagenhet. För vem gör inte det i tider som denna?

 

Karin Skagerbergs bokrecension är hämtad ur Modern Psykologi 4/2017: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

 


Gillade du den här artikeln? Stöd Modern Psykologis journalistik genom att swisha valfri summa till: 123 157 9937. Skriv ”MP Online” i meddelanderaden.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s