Det bor ett lejon i dig

Text:

Åtta forskningsbaserade steg till framgång.

RECENSION. I sitt yrke som mental coach och specialist inom hälsopsykologi har Cecilia Duberg haft många samarbeten med idrottsstjärnor, artister och högt uppsatta chefer i näringslivet.

De resultat de tillsammans har skapat bygger på den modell som hon kallar för lejonagendan. Tanken med boken med samma namn är att förmedla programmet och dess åtta förmågor för inre och yttre ledarskap.

Vad gäller namnet så konstaterar Cecilia Duberg att lejonet varken är det snabbaste, största eller smartaste djuret, men är ändå savannens okrönta konung – för har du någonsin sett ett lejon multitaska eller tappa koncentrationen, frågar hon retoriskt.

Hälsopsykologen Cecilia Dubergs bok Lejonagendan kom ut på Liber 2017.

Nu har jag visserligen aldrig sett ett lejon försöka öka sin emotionella intelligens, skriva en story kring sig själv och sitt ledarskap eller reflektera över sina segrar heller – några av programmets åtta förmågor. Nåväl, man fattar poängen. De ledare, idrottare och artister som Cecilia Duberg kallar lionminds utmärker sig genom att vara mentalt graciösa och resursstarka. De ser, lyssnar och utmanar från hjärtat. Och det är alltså i den riktningen hon vill knuffa läsaren.

Hennes modell har sin bas i kbt, hälsopsykologi och bland andra utvecklingspsykologen Robert Kegans teorier. Hon har studerat för Kegan själv och bygger sin lejonagenda på ett digert batteri av forskning inom psykologi, mindfulness och neurovetenskap.

Faktum är att det handlar om åtta relativt konkreta förmågor att arbeta med – bland annat hur vi bäst sänker trösklar när något känns utmanande och vikten av rutiner, vanor och ritualer. Boken varvar fallbeskrivningar med teori och relativt enkla gör det själv-sektioner.

Liksom andra böcker i genren ligger det hela tiden på gränsen till att bli väl uppfordrande och käckt – men Cecila Duberg passerar som tur är aldrig den, utan behåller i alla fall mitt intresse rakt igenom.

 

Karin Skagerbergs recension kommer från Modern Psykologi 8/2018: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera


Gillade du den här artikeln? Stöd Modern Psykologis journalistik genom att swisha valfri summa till: 123 157 9937. Skriv ”MP Online” i meddelanderaden.