Jordan B. Petersons regler ger en bitter bismak

Text:

”Man, you are free; define yourself.” Det credot står överst på en lista med tio punkter som den norske psykoterapeuten Leif J. Braaten postade till mig för några år sedan. Rubriken över råden är The main themes of ”existentialism” from the viewpoint of a psychotherapist och papperet har suttit fastnålat intill min skrivbordsplats sedan dess.

Listan är inte helt olik kapitelrubrikerna i den kanadensiska psykologen och professorn Jordan B. Petersons bok 12 livsregler: Ett motgift mot kaos (12 rules for life: An antidote to chaos) som kom tidigare i år – även om Braatens råd inte innehåller Petersons regel Do not bother children when they are skateboarding.

Jordan B. Peterson har en lång karriär bakom sig men har hamnat i hetluften efter att han dels vägrat följa ett påbud om könsneutrala pronomina på sitt universitet i Toronto, dels blivit ett globalt Youtube-fenomen som lockar framför allt unga män. Riktig fart tog det efter en intervju i brittiska Channel 4 i januari. Där ifrågasatte journalisten Cathy Newman några av hans påståenden, bland annat om jämställdhet. När jag tittade på klippet såg jag en professor som stuckit ut hakan i några laddade frågor få mothugg. Jag såg ett animerat meningsutbyte.

Det var det många som inte tyckte att det var. Klippet öppnade något slags avgrund på nätet och Cathy Newmans arbetsgivare fick kalla in säkerhetsexperter. Även Jordan B. Peterson själv manade till slut dem som attackerat Newman i sociala medier att ”back off”.

Att läsa Jordan B. Petersons bok väcker en känsla av ambivalens, minst sagt. Mycket låter klokt till en början. Vem kan motsäga råd om att sträcka på ryggen, att inte jämföra sig med andra men gärna lyssna mer – eller att inte störa barn som åker skateboard? Samtidigt blir jag fullkomligt matt av hur han underbygger sina regler, bland annat hans polariserande syn på könen – där män står för ordning och kvinnor för kaos! – och hans auktoritära syn på barnuppfostran.

Även om man inte bör döma någon efter hens följare så ryggade jag tillbaka av reaktionerna på Channel 4-intervjun och hur han allt mer träder fram som en av alt right-rörelsens favoritteoretiker. Det, kombinerat med mycket av det han faktiskt skriver i sin bok, ger en bitter bismak. Sedan den kom ut har Jordan B. Petersons ”motgift mot kaos” toppat försäljningslistorna och under hösten reser han på en välbesökt föreläsningsturné i Europa. Jag tänker att det skulle gå utmärkt att lära unga män att definiera sig själva, utan det idébagage som tynger ner Jordan B. Petersons livsregler.