Jordan B. Petersons regler ger en bitter bismak

hires_65064-ny2
En tidigare version av den här texten publicerades i Modern Psykologi 2/2018. Foto: Joel Nilsson.

”Man, you are free; define yourself.” Det credot står överst på en lista med tio punkter som den norske psykoterapeuten Leif J. Braaten postade till mig för några år sedan. Rubriken över råden är The main themes of ”existentialism” from the viewpoint of a psychotherapist och papperet har suttit fastnålat intill min skrivbordsplats sedan dess.

Listan är inte helt olik kapitelrubrikerna i den kanadensiska psykologen och professorn Jordan B. Petersons bok 12 livsregler: Ett motgift mot kaos (12 rules for life: An antidote to chaos) som kom tidigare i år – även om Braatens råd inte innehåller Petersons regel Do not bother children when they are skateboarding.

Jordan B. Peterson har en lång karriär bakom sig men har hamnat i hetluften efter att han dels vägrat följa ett påbud om könsneutrala pronomina på sitt universitet i Toronto, dels blivit ett globalt Youtube-fenomen som lockar framför allt unga män. Riktig fart tog det efter en intervju i brittiska Channel 4 i januari. Där ifrågasatte journalisten Cathy Newman några av hans påståenden, bland annat om jämställdhet. När jag tittade på klippet såg jag en professor som stuckit ut hakan i några laddade frågor få mothugg. Jag såg ett animerat meningsutbyte.

Det var det många som inte tyckte att det var. Klippet öppnade något slags avgrund på nätet och Cathy Newmans arbetsgivare fick kalla in säkerhetsexperter. Även Jordan B. Peterson själv manade till slut dem som attackerat Newman i sociala medier att ”back off”.

Att läsa Jordan B. Petersons bok väcker en känsla av ambivalens, minst sagt. Mycket låter klokt till en början. Vem kan motsäga råd om att sträcka på ryggen, att inte jämföra sig med andra men gärna lyssna mer – eller att inte störa barn som åker skateboard? Samtidigt blir jag fullkomligt matt av hur han underbygger sina regler, bland annat hans polariserande syn på könen – där män står för ordning och kvinnor för kaos! – och hans auktoritära syn på barnuppfostran.

Även om man inte bör döma någon efter hens följare så ryggade jag tillbaka av reaktionerna på Channel 4-intervjun och hur han allt mer träder fram som en av alt right-rörelsens favoritteoretiker. Det, kombinerat med mycket av det han faktiskt skriver i sin bok, ger en bitter bismak. Sedan den kom ut har Jordan B. Petersons ”motgift mot kaos” toppat försäljningslistorna och under hösten reser han på en välbesökt föreläsningsturné i Europa. Jag tänker att det skulle gå utmärkt att lära unga män att definiera sig själva, utan det idébagage som tynger ner Jordan B. Petersons livsregler.

Jonas Mattsson är chefredaktör för Modern Psykologi. En tidigare version av den här texten publicerades i Modern Psykologi 2/2018: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

2 kommentarer

 1. Lära män (och för delen kvinnor) att definiera sig själva är ju en utmärkt idé! Frågan är väll även, hur? Det där med identitet är ju inte alltid så lätt, därför behöver man inspiration. Tycker att Peterson försöker svara på den frågan, hur alltså. På tal om att definiera sig själv, hur ser ni på implementeringen av genusvetenskap i samhället? Behövs den för att hjälpa män delfinerna sig själva och vad säger egentligen jämställdhetsparadoxen? SVT vägrar ju att sända norska ’hjenevask’ som bygger på forskning.

  PS. Det där med ’alt right’ tror jag är en övergeneralisering.

  Gilla

 2. Någonstans måste man fråga sig varför män attraheras av dessa tankar? Eller snarare varför män inte finner dagens feministiska budskap tilltalande?

  Att män attraheras av budskap som ser manlighet som något positivt är föga förvånande. Inte heller att män attraheras av budskap som faktiskt stämmer.

  Feminismens problem är att den bygger sin verkligheten baserat på en tro där mansförakt och faktaresistens ingår. Du säger att man borde kunna ge Petersons goda råd utan hans konservativa syn på könen.

  Det är möjligt, men till att börja med får du ta bort feminismen och erbjuda en verklighetsbeskrivning som logiskt hänger ihop. Det erbjuds inte män av annat än Peterson så konkurrensen är inte vidare hård.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s