Plats på scen för rädslan

Text:

Forskaren Armita Golkar dramatiserar psykologi på Dramaten.

Var kommer rädsla ifrån? Den frågan ställer sig Armita Golkar, psykologiforskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, i föreställningen Performance lecture: Om rädsla. Föreställningen är ett samarbete mellan Dramaten och Nobel Center, där forskare berättar om sitt område i dramatiserade föreläsningar.

– Jag vill ge en inblick i vad vi vet om rädslor och varför vi har dem. Vi har begåvats med ett system för att överleva i farliga miljöer, men i dagens jämförelsevis trygga samhälle kan det vara ett hinder för många. Det är vanligt att besväras av rädsla i form av oro och ångest, säger Armita Golkar.

Hennes forskning handlar om hur människor lär sig att vara rädda. Hon intresserar sig särskilt för den sociala inlärning där rädsla överförs mellan individer genom att vi observerar andra, men också för hur vi kan komma över våra rädslor. I föreställningen samarbetar hon med bland annat regissör, dramaturg och scenograf. Här används scenkonstens redskap för att nå ut med psykologisk och neurovetenskaplig kunskap. Det handlar om att väcka människors intresse för vetenskapen genom att beröra dem på ett personligt plan.

– Klassiska teaterverk har satts upp i tusentals år och folk vill fortfarande se dem, därför att de behandlar teman som berör människor. De förmedlar tankar och känslor som vi själva går och bär på.

Armita Golkar berättar att rädsla finns i allt från irrationella känslor inför objekt och platser till ångestsjukdomar och främlingsfientlighet.

– Ofta tänker vi på våra rädslor som just våra egna, samtidigt som vi delar många rädslor med andra, och inte minst sprids de snabbt mellan människor. Men om vi har kunskap om hur rädsla fungerar kan den bli lättare att hantera.

– Genom att gestalta både rädslans mörka och ljusa sidor hoppas jag att publiken kan få nya perspektiv på en av mänsklighetens mest fundamentala drivkrafter.

Performance lecture: Om rädsla framförs på Dramaten i Stockholm.


Annons:
Prenumerera