Välkommen till Psykologiscenen

Text:

Nu är Bokmässan igång: Välkommen till Psykologiscenen och de programpunkter där Modern Psykologi medverkar! 

Fredag 28/9 kl 13:30–13:50
När kriget är allt du minns – att lindra PTSD hos äldre
Hos överlevare som flytt från krig och våld kan plågsamma minnen komma upp till ytan när de åldras. Många lider av posttraumatisk stress, men likheten mellan PTSD-symtom och demens gör att de kan felbehandlas. Men till skillnad från demens kan de med PTSD tillfriskna med rätt behandling och bemötande. Psykolog Frida Johansson Metso i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Gothia Fortbildning

Lördag 29/9 kl 10:00–10:20
Möt Radiopsykologen i P1 – Hur mycket tål lyssnarna?
Psykologen Allan Linnér och radioproducenten Siri Ambjörnsson berättar om arbetet bakom P1-programmet Radiopsykologen. Vilken problematik kan egentligen sändas i radio? Hur balansera mellan den medverkandes bästa och idén om vad som är ”bra radio”? Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Sveriges Radio P1 – Radiopsykologen

Lördag 29/9 kl 12:00–12:20
Kropp & Själ i P1 – Är du optimerad lilla vän?
Jakten på att bli vårt allra bästa jag med utvecklande relationer, perfekt nattsömn och friska tarmar är ständigt pågående i vårt utvecklingsbenägna samhälle. Men när blir jakten på hälsa destruktiv och nedbrytande? Programledare Ulrika Hjalmarson Neideman och producent Clara Lowden om psykologiska fallgropar och hälsohets. Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Sveriges Radio P1 – Kropp & Själ

Lördag 29/9 kl 13:30–13:50
Tjuren från Solna – om att vara man idag
Sebastian kämpar för att bli vuxen. Samtidigt inleder han ett förhållande med sin mammas kollega Hanna. Tjuren från Solna utforskar vår tids förvirrade mansroll. Vad får man tycka och känna som ung man i dag, kan man hitta sin roll utanför den manliga blicken? Ett samtal med författaren Gunnar Ardelius och psykolog Allan Linnér, lett av Jonas Mattsson, Modern Psykologi. Arrangör: Natur & Kultur

Lördag 29/9 kl 16:00–16:20
Hur svaghet kan bli styrka
Ingen svensk har hoppat lika högt som Patrik Sjöberg. Men lika högt som han har hoppat, lika svårt har han haft för att prata om de problem han har och har haft. I sin nya bok berättar Patrik Sjöberg och psykologen Rebecka Malm om hur de arbetat i terapin kring hans upplevda svagheter, hur de visat sig, vad de beror på och hur de påverkat hans liv. Samtalsledare Karin Skagerberg, Modern Psykologi. Arrangör: Polaris

Söndag 30/9 kl 11:00–11:20
Blixtra, spraka, blända
I helt fel sällskap i London. Förskottet är mer än slut, alldeles för mycket pengar har gått åt på alldeles för kort tid och någon ny roman är inte i sikte. Blixtra, spraka, blända är en intensiv och rolig berättelse om en ung självförbrännande författare. Det handlar om identitet, autenticitet och autofiktionens roll: Måste en författare ha levt för att få skriva? Författaren Jenny Jägerfeld i samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Natur & Kultur

Söndag 30/9 kl 12:30–12:50
Bränn alla broar
Hur går det som individ att förhålla sig till lyckotips, sociala medier och omvärldens förväntningar? Med avstamp i romanen Bränn alla broar berättar psykologen och författaren Siri Helle om vår tids stora utmaningar med psykisk hälsa och ohälsa. Samtalsledare: Karin Skagerberg, Modern Psykologi. Arrangör: Louise Bäckelin förlag

Söndag 30/9 kl 14:30–14:50
Room for Therapy
Utifrån fotoboken Room for therapy, där hon besökt terapimottagningar på fyra kontinenter, diskuterar fotografen och leg. psykoterapeuten Caroline Jensen med inredningsarkitekten Ingrid Unsöld om rummets och inredningens betydelse för terapin. Samtalsledare: Karin Skagerberg, Modern Psykologi. Arrangör: Modern Psykologi

Läs hela programmet här: www.psykologiguiden.se/psykologiscenen

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & KulturSvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. Psykologiscenen ligger i C-hallen (C04:32).