Möt psykiatern som vill få oss att haja adhd

Text:

Efter mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med barn och vuxna med adhd kommer psykiatern Björn Roslund ut med boken Haja adhd (Natur & Kultur). Han vill nå både personer som arbetar med adhd och de som har diagnosen. Boken är full av illustrationer och fantasifulla metaforer.
– Jag har utgått från hur jag gör när jag föreläser. Ibland har jag neuropsykologer och professorer i första raden och ute på kanten personer som inte har utbildningen eller kort attention span. Dem vill jag inte tappa! Jag spelar på många tangenter för att göra det kul och ge folk en wow-känsla.
– Boken är gjord för att den ska vara lätt att läsa. Även de som inte brukar läsa böcker ska kunna ta sig igenom den. Sedan finns det faktarutor som är lite tyngre.


Annons:
Prenumerera


En ambition med boken är att förklara neurobiologin bakom adhd, något som Björn Roslund tycker ofta glöms bort.
– Ofta sägs det att man inte kan förklara adhd, utan att det bara är en checklista på symtom. Men det går att haja, man kan förklara varför det blir som det blir.

Bland annat går Björn Roslund igenom hur skillnader i hur signalsubstansen dopamin hanteras i hjärnan skapar det kicksökande som är vanligt hos personer med adhd. Han beskriver också hur forskningen om default mode network – hjärnans skärmsläckare eller bakgrundsbrus – kan ge nya perspektiv på adhd. 

Hur ser du på den diskussion som finns om adhd som en fördel och superkraft?
– Det är sympatiskt att lyfta fram att det finns en del fördelar med adhd, men det behöver balanseras upp, annars blir det förenklat och banalt. Det är varken så att alla med adhd blir kriminella eller att det är en superkraft. Och om man drar det så långt att det är en lätt avvikelse i personligheten, så är det ju ingenting – är det dessutom en fördel så borde man ju hjälpa alla att få adhd!