Föräldrar är monster och gudar på Orionteatern

Text:

Pjäsen Monster & Gudar utgår från den grekiska mytologin för att utforska relationen mellan föräldrar och barn.

– Pjäsen kan beskrivas som ett drömspel. Det som knyter ihop berättelserna är föräldrar–barn-relationer på olika sätt, säger regissören Sally Palmquist Procopé, som även är vd och konstnärlig ledare på Orionteatern i Stockholm, där Monster & Gudar spelas under våren.

Bland de mytologiska figurer som passerar finns Perseus med sin längan efter den frånvarande fadern  Zeus, liksom Ikaros vars mamma Daidalos, som är en kvinna i pjäsen, konstruerat labyrinten där barn offras till monstret Minotaurus. Ett tema som undersöks är hur en förälder kan gå från att idealiseras – till att barnet förstår att den vuxne inte är så felfri och kanske till och med har begått monstruösa handlingar.

Vad kan den grekiska mytologin säga oss i dag?
– Det är ursagor, vars teman återkommer i myter och sagor som berättats i alla tider och på olika platser. Beroende på vem man är så hittar man sin saga för att berätta det som berör en och känns viktigt. Jag gick in med ett öppet sinne, sedan råkade jag just fastna för de här föräldrar–barn-relationerna.

Varför tror du att du fastnade för just det temat?
– Det är väl helt enkelt vad som intresserar mig. Det är ju något så allmänt som alla har att förhålla sig till – sina föräldrar och just det här med monster och gudar. När jag började tänka på just fysiska monster och gudar så kändes det självklart att få in föräldrar i det också.

Vem ska se den?
– Jag tänker att alla från sju år och uppåt kan se den. Den kommer att spelas både för låg- och mellanstadiet och för familjer. Det är en väldigt visuell föreställning med vatten på golvet och flytande öar.

– Jonas Mattsson


Evenemang:

Välkommen till ett scensamtal om barn/vuxen-relationer utifrån grekisk mytologi och pjäsen Monster & Gudar som spelas på Orionteatern.

Tid och plats: 15 april kl 17.30 på Orionteatern i Stockholm

MEDVERKANDE:
Sally Palmquist Procopé regissör och konstnärlig ledare för Orionteatern.
Allan Linnér legitimerad psykolog och psykoterapeut, känd som Radiopsykologen i Sveriges Radio P1.
Liria Ortiz legitimerad psykolog, vinnare av Stora psykologpriset 2017 och författare till boken Jag och min mamma: Om att kunna hantera en viktig relation.
Moderator: Jonas Mattsson chefredaktör, Modern Psykologi.


BILJETTER & INFO
www.orionteatern.se 
08-643 88 80
Pris: 170–295 kr för pjäsen (spelas kl 16) och 80 kr för samtalet (ange rabattkod MODERN – ord. pris: 100 kr)

monster_slider_högupplöst (Konflikt med Unicode-kodning)
Samtalet arrangeras av Modern Psykologi i samarbete med Orionteatern och ABF.