”Jag tycker inte att känslor bara är skit”

Text:

Forskaren Emma Frans fick 2017 års Stora journalistpris i kategorin Årets röst. Hon har även utsetts till Årets folkbildare av Föreningen vetenskap och fortbildning (VoF). Karin Skagerberg intervjuade henne om boken Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams.
Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi och kallar sig själv för ”vetenskapsaktivist”. Många andra kallar henne för Sveriges roligaste forskare. På Twitter har hon fler än 49 000 följare och har blivit känd för att med humor granska vetenskapliga påståenden. Nu har hon samlat sina tankar i boken Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams (Volante). Där beskriver hon vetenskapen som en jobbig kompis som inte alltid håller med en.
Hur menar du?
– När människor väl har bestämt sig för något kan det vara för sent och svårt att få dem att ändra åsikt, så jag tror att vi måste jobba mer med att förebygga och få folk att tänka mer kritiskt, säger Emma Frans.
– Där kommer vetenskapen in som en störig kompis som kan motbevisa dig och påpekar att du kan ha fel. Det är dags att vi tar tag i detta nu när många mäktiga människor i världen för krig mot fakta. Vi behöver få insikt i att vi inte alltid är rationella, utan snarast ganska känslostyrda.
Själv växte hon upp med två föräldrar som var psykologer. De var väldigt toleranta men möjligen lät de just känslorna styra lite för mycket, tycker Emma Frans.
– Jag hade en bra uppväxt, men om jag ska vara kritisk så kan jag tycka att mina föräldrars idéer om att hela tiden får utlopp för sina känslor och att miljön och relationer under barnens första levnadsår är helt avgörande, var lite flummiga.
Är din kärlek till vetenskap och kvantitativ forskning en revolt?
– Ja, absolut. Jag tog helt avstånd ifrån miljötänket i något slags rebellfas och då riktade jag in mina studier på biologi och medicin. Jag tycker om det som är mätbart och i min egen forskning, där huvudfokus är psykiatriska diagnoser, tittar jag på biologiska förklaringsmodeller. Sedan anser jag inte att människor bara är eller bara ska vara rationella. Jag tycker inte att känslor bara är skit, men det måste finnas en balans.
– Så som medierna ser ut i dag ligger ett stort ansvar på enskilda individer att avgöra vad som är sant, och då är det till exempel viktigt att kanske inte ge känslor akut utlopp i sociala medier. Jag vill göra folk bättre på att, om inte avgöra vad som är falskt, så i alla fall kunna gradera och navigera lite bättre bland all information.
Karin Skagerberg är redaktör för Modern Psykologi. Intervjun med Emma Frans publiceras i Modern Psykologi 12/2107, som kommer i december: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera