Unga kommer jetlagade till skolan

Under helgerna vänder elever på dygnet. Foto: Istockphoto.

Unga både sover längre än andra och vänder ofta på dygnet på helgerna. Det leder till att de dyker upp jetlagade i skolan på måndagen. Det visar sömnforskaren Serena Bauducco vid Örebro universitet.

I sin avhandling har hon har låtit 2 700 högstadieelever svara på frågor om bland annat sömnvanor och depressionssymtom. Resultaten visar att den helgrelaterade jetlagen för de flesta inte innebär något problem, men att 20 procent av ungdomarna däremot sov för lite generellt sett.

– Dessutom mådde de som sov för lite också sämre psykiskt, de var mer stressade och oroliga för skolan, konstaterar Serena Bauducco.

Hon och hennes forskarkolleger genomförde därför ett program för att hjälpa 222 högstadieelever att få bättre sömnrutiner. Det handlade om tips som att inte ta med sig mobilen i sängen och att se till att utrymme fanns för både skola, fritid – och sömn.

– De ungdomar som sov minst blev mindre stressade och sov bättre, men vi måste följa upp vad som händer med resten av gruppen i längden. Vi har samlat in uppföljningsdata men inte analyserat det än, men förhoppningsvis förebygger programmet utvecklingen av sömnproblem hos unga.

– Karin Skagerberg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s