Anne Lundberg: ”Jag är mindre arg på min pappa nu”

30liv.PNG
Sofia Helin (tv) och Anne Lundberg (th) leder SVT:s nya serie om suicid. Foto: SVT.

I SVT:s dokumentärserie 30 liv i veckan får vi möta människor som har gjort självmordsförsök och överlevt, anhöriga till någon som tagit sitt liv och experter inom suicidforskning.

Anne Lundberg leder programmet tillsammans med skådespelaren Sofia Helin. Sofia Helin har erfarenhet av att själv ha mått dåligt under uppväxten, medan Anne Lundberg representerar anhörig­perspektivet, i och med att både hennes pappa och hennes farfar tog sina liv.
Vad har du lärt dig?
– Att självmord nog inte är så mycket den självupptagna handling som jag tidigare trott, utan en sista utväg. En medverkande i programmet beskrev det som att det är som att stå och hålla sin hand på en spisplatta som bara blir varmare och varmare – och att alla står runt omkring en och säger åt en att hålla kvar handen, att man måste. Men till sist går det inte, utan man bara släpper. Den liknelsen fick mig att förstå att man just i den stunden inte ser några alternativ när man mår så dåligt. Jag är nog lite mindre arg på min pappa nu än innan jag gjorde serien, säger Anne Lundberg.
– En annan sak jag lärt mig är att det faktiskt går att förebygga självmord. Nio av tio som räddas till livet efter ett självmordsförsök gör faktiskt inte om det, de ångrar sig. Forskning visar att det går att förebygga självmord, genom att ha ett öppet samhälle, där man inte skambelägger psykisk sjukdom, säger Anne Lundberg.
Karin Skagerbergs intervju publicerades först i Modern Psykologi 4/2017: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s