”Vanföreställningar präglar vår tid”

Text:

Paranoid schizofreni i fokus i superhjälteserien Legion som nu visas på svenska Fox.

Psykiska problem är centrala i superhjältevärlden. Spindelmannen har tolkats som kroniskt depressiv, Hulken som bipolär och Wolverine som lidande av borderline. Men ingen slår X-Men-karaktären Legion, som är intagen på en psykiatrisk klinik för sin schizofreni. Nu får han en egen tv-serie.
– Många superhjälteberättelser handlar om människor som kämpar med att acceptera sina egenskaper och attribut, vare sig det är på ett genetiskt eller psykologiskt plan, säger skådespelaren Dan Stevens, när vi träffas i Los Angeles.
Tidigare har han setts ibland annat Downton Abbey, men är nu aktuell som Legion i den nya tv-serien med samma namn.
– Legion är en extrem version av detta, eftersom han har en diagnos. Allt eftersom berättelsen utvecklas, dyker det upp fler psykiska problem hos honom.
Legions huvuddiagnos är paranoid schizofreni, vilket i serietidningarna och i tv-serien vävs ihop med Legions förmågor, som telepati, telekinesi, tidsresor och verklighetsförvrängning. Dan Stevens studerade diagnosen inför rollen, och blev delvis nedslagen.
– Den bittra verkligheten för de drabbade var något jag inte helt hade förstått innan. Huruvida Legion är feldiagnosticerad eller ej, är en fråga för tv-serien. Men för många är paranoid schizofreni hela verkligheten, och få av dessa får den vård som de behöver. Samtidigt är vanföreställningar förstås något som det går att identifiera sig med ganska lätt just nu, då dessa i så hög grad präglar vår värld. Paranoia har varit på mångas läppar de senaste tolv månaderna. En del riktigt hemska läppar, säger han.
Säsong ett av Legion visas på svenska Fox.
Erik Augustin Palm är frilansjournalist.