”Jag gör ett trick, får beröm och dreglar efter mer beröm”

Text:

Psykologen Frida Malmgren gillar direktrespons på sina serier. Mats Almegård har intervjuat henne om nya albumet Tjejerna på höjden.

Att hon blev psykolog har hon förklarat med att hon är ett mellanbarn och som sådant väldigt bra på att lyssna och att iaktta. Iakttagelseförmågan har hon också haft stor nytta av som serietecknare. Parallellt med psykologutbildningen i Lund började Frida Malmgren nämligen teckna en självbiografisk serie om sig och sina två tjejkompisar. Seriestripparna spreds bland vänner och behandlade ämnen som killar, krogbesök, feministisk dubbelmoral samt nojor över ålder, träning och det där med att hitta den rätte. Serien Tjejerna på höjden kan läsas i Metro och Aftonbladet. Nu har det blivit dags för en samlingsvolym på Kartago förlag.
– Det är lite märkligt att se den ligga här som färdig bok, men eftersom de flesta serierna redan har publicerats är det ingen chock. Det hade varit värre med en roman, säger Frida Malmgren när vi träffas på ett kafé på Södermalm i Stockholm.
Har du funderat på att skriva en roman också?
– Nej, jag tycker om det snabba och direkta med serier. Jag hade inte orkat tro på mig själv tillräckligt mycket för att skriva en roman. Att sitta med flera hundra sidor och tvivla på att de är bra, nej tack! Direktresponsen på det jag gör har varit skön. Jag är som en liten hund som gör ett trick, får beröm och så dreglar jag efter mer beröm, säger hon och skrattar.
Drabbas en serietecknare inte av självtvivel?
– En gång i månaden träffar jag ett gäng serietecknare bara för att dricka öl och älta, så jo. Det krävande att försöka vara rolig. Den största skammen är när en drar ett skämt som faller platt.
Hon arbetar halvtid som skolpsykolog i Stockholm. Den andra halvan fylls ut av serieskapandet och en roll som relationsexpert i Aftonbladet TV. Psykologvardagen håller hon utanför serien.
Du har aldrig funderat på en serievariant liknande tv-serien In treatment?
– Det är en kul idé, men jag känner inte att jag kan dra klassiska ligga på divanen-skämt. Även om jag inte arbetar mot klienter vill jag inte väcka misstankar om att jag som psykolog skulle bryta mot yrkesetiken.
Men en tv-serie baserad på Tjejerna?
– Gärna, det kanske är dags att kolla med norska Skam-gänget om de vill gå vidare till en ny serie!
Mats Almegård är frilansjournalist.