Låt inte omdömet bli en bortglömd förmåga

Jonas-Mosskin1_
Jonas Mosskins krönika publicerades först i Modern Psykologi 12/2016. Foto: Johanna Hanno.

Samtidigt som vetenskap och kunskap hyllas så litar samhället mindre på att människor har eget omdöme och hänvisar i stället till policys. Omdöme är den mentala förmågan att fatta rationella beslut. Grekerna talade om fronesis – omdömets kunskap – som består i att väga samman det vi vet till något fungerande mänskligt.

Hos praktiskt orienterade yrkesgrupper talar man om beprövad erfarenhet. För att använda den krävs vetenskaplig kunskap, yrkesskicklighet och omdöme. Den beprövade erfarenheten är hotad i dag, inte minst i skolan, i vården och inom svenska myndigheter.


Miljöpartiet fick berättigad kritik för att de inte stoppade Vattenfalls försäljning av brunkol till ett tjeckiskt bolag med tveksam moral och affärsidé. Miljöpartiets ledning hänvisade sitt agerande till Vattenfalls ägardirektiv. Detta trots att experter menade att det fanns möjlighet att tolka ägardirektiven annorlunda. Var det ett omdömesgillt beslut?

När Wallenbergs maktbolag Investor firade 100-årsjubileum så var flera ministrar med sina respektive inbjudna till en stor fest. Detta ifrågasattes och statsminister Stefan Löfven bad jurister att undersöka om det är en muta. Juridiken fick avgöra. I stället för att statsministern använde sitt omdöme och tog ett beslut, lades beslutet på jurister.

Panamadokumenten visade att banken Nordea satt i system att hjälpa förmögna privatpersoner att undanhålla skatt i skatteparadis. Det var uppenbart att agerandet var en del av ett systematiskt handlande. Vd:n Casper von Koskull sa att ledningen skulle se över sina policys och att dessa kanske måste skärpas. Han sa inte att det krävs chefer i banken som tar ansvar och har ett mer utvecklat omdöme.

Macchiariniaffären blottlade mängder av felaktigheter på Karolinska institutet. Men det blottlade också en kultur där omdömet inte användes för att styra organisationen. Varken rektor eller styrelseordföranden agerade omdömesgillt när skandalen uppdagades. KI:s egen utredning ledd av Sten Heckscher menade att det krävs att man följer uppsatta riktlinjer, men sa inget om att ledningen måste använda sitt omdöme bättre.

Det verkar som om det blivit sällsynt att hänvisa till omdöme i känsliga frågor. Vi behöver människor, och särskilt ledare inom alla skikt i samhället, som ser som sin viktigaste uppgift att fatta kloka beslut baserade på omdöme. Det går inte att utreda sig fram till allt.

Jonas Mosskin är legitimerad psykolog, organisationskonsult och frilansskribent. Hans krönika publicerades först i Modern Psykologi 12/2016: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

1 kommentar

  1. Tyvärr så är det i många fall egennytta som styr människans beteende. Med det avser jag alla beteenden som leder till att jag får det bättre ställt, högre status och mer pengar eller att jag på alla sätt försöker tillförskaffa mig en fördelaktig situation. Det är därför bankchefer och andra i ansvarspositioner inte beter sig ”sunt” eftersom de styrande principerna, exempelvis vinstmaximering, blir viktigare än ett sunt omdöme om situationen.
    Skulle omdöme där människans känsla och förståelse för rätt och fel få fungera fullt ut skulle vissa system i samhället behöva falla sönder först. Det gäller allt från pyramidspel till hela det monetära systemet eftersom det i grunden är uppsatt ”omdömeslöst” då det inte alls skapar en frisk och välmående människa i slutändan.

    Till detta kommer också problemet med vad psykopater gör för organisationer, föreningar och företag när de hamnar i ledande positioner. Psykopater har inte ett friskt omdöme och det får så klart följdeffekter för andra inom organisationen och i förlängningen det som nu levereras av organisationen. Till detta kommer också problem som uppstår när det sunda omdömet är satt ur spel på grund av ”flodhästen i vardagsrummet-problem”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s