Nu kommer operan om patienterna på La Salpêtrière

Text:

Föreställningen. Foto: Karin Alfredsson.[/caption]
I helgen är det premiär för en nyskriven opera om psykiatripionjären Jean Martin Charcots hysteripatienter.

Parissjukhuset La Salpêtrière i slutet av 1800-talet. Kvinnorna Henrika, Ann och Zora ska snart framträda inför läkaren Jean Martin Charcot och hans publik på en av de berömda tisdagsföreläsningarna, där hysteriska kvinnor visade upp sina psykoser på scen som ett led i sin ”behandling”. Det är handlingen i operan Föreställningen som sångerskorna Katija Dragojevic, Jeanette Köhn och Miriam Treichl är initiativtagare till. Uppsättningen bygger på akademiledamoten Katarina Frostensons pjäs Sal P och är regisserad av Ellen Lamm.
– Historien är komplex och handlar inte bara om det som kvinnorna utsätts för, utan om deras inbördes relation. Blir de helade av behandlingen eller av varandra? Och är de egentligen sjuka hysterikor eller kanske bara traumatiserade? Vem bestämmer det? säger Katija Dragojevic.
Föreställningen är inte en historisk berättelse om läkaren Charcot eller La Salpêtrière, utan utgår från de kvinnliga patienternas perspektiv. De blir subjekt i stället för objekt.
– I en programkommentar till urpremiären skriver Katarina Frostenson: ”De bär alla på sår som bitvis skymtar. Upplevelser av övergrepp, skam, djup ångest inför språket.” Att det finns ett glapp mellan känsla och språk är centralt för alla tre. Språket når inte fram för att kunna berätta vad de varit med om. Det förstärks av tonsättaren Sven-David Sandströms musik, som kommer in och gestaltar. Kvinnorna finner hopp och ljus i sina tillstånd. De läker varandra och det hör man i musiken.
– Vi vill att de här kvinnornas öden ska nå fram och väcka tankar kring vem som egentligen är frisk och sjuk, och lyfta frågan om hur vi tar hand om dem som inte passar in.
Föreställningen har urpremiär på Kungliga operan i Stockholm 28 augusti och spelas även två gånger 3 september.
Karin Skagerbergs intervju publicerades först i Modern Psykologi 8/2016: Pappersutgåva | För skärm (Google play)För skärm (Itunes)