God psykologisk jul!

Text:

Låt barnen tro på tomten, ta det lugnt med julbelysningen och bjud inte in ditt ex … Här är fem psykologiska paket som kan bädda för en mysigare storhelg.

1. Fokusera på familjen
För drygt tio år sedan tillfrågades 117 personer om välmående respektive stress under julen. Resultatet publicerades i Journal of Happiness Studies och visade att vi mår bättre om fokus ligger på familjesamvaro och religiösa aktiviteter, medan konsumtion sänker julstämningen. Ytterligare en sak som ökar trivseln är enligt studien att vara  äldre och man.

2. Därför bör tomtemyten odlas
Genom att hålla idén om tomten levande kan föräldrar utveckla sina barns kritiska tänkande. Allt eftersom de blir äldre börjar barnen reflektera över att tomtens handstil på paketen är märkligt lik någon förälders och andra konstigheter som omgärdar fantasifiguren. Därmed så tränar de det ifrågasättande och analytiska tankesätt som är grunden till all vetenskap, hävdar psykologen Jacqueline Wooley, som både bloggat om detta på Huffingtonpost.com och undersökt saken i den vetenskapliga tidskriften Child Development.

3. Så hanterar vi misslyckade klappar
Gåvor fungerar som markörer för likheter i en relation. Utifrån den hypotesen testade amerikanska psykologer år 2008 hur vi reagerar på en present som vi önskar oss respektive en present som vi inte vill ha. I ett första test gavs presenten av en ny bekantskap av motsatt kön, i ett andra led kom presenten från testpersonens partner.
I det första testet tolkade männen den felriktade gåvan som ett tecken på olikhet, medan de kvinnliga mottagarna inte påverkades i sin syn på den nya relationen. När gåvorna gavs i etablerade relationer var reaktionen motsatt. Män upplevde olikhet i relationen, medan kvinnornas syn inte förändrades av att mannen gav en felriktad gåva. Studien publicerades i Social Cognition.

4. Psykosociala faktorer skapar julbelysningsberoende
Har grannen överbelastat elnätet genom att täcka balkongen eller trädgårdens äppelträd med kulörta lyktor? Då kan hen lida av julbelysningsberoende, en åkomma som förvisso inte ingår i något av de vedertagna diagnossystemen men som ändå kan antas skapa mycket psykiskt lidande. Och som med många beroenden står orsakerna att finna i en kombination av tillgänglighet, utsatt miljö och personlighet. I en artikel på den amerikanska psykologisajten psychcentral.com pekade psykologen John M. Grohol redan 2004 ut tre bovar i dramat:
1) Det låga priset på julgransbelysning i kombination med att de (i alla fall i USA) säljs i stora kvantiteter.
2) Att människor är uttråkade i sina hus, som ofta är alltför lika andra hus i området.
3) Att vissa personer helt enkelt får en kick av den uppmärksamhet som en anskrämlig julbelysning skapar i grannskapet.

5. Jul med bonus: Bjud inte in ditt ex
Psykologiguiden.se ger psykologen Jenny Klefbom följande råd till nyblivna och etablerade styv- och bonusfamiljer:
1) Är ni nyskilda: Undvik att fira jul ihop. Barnen ska inte behöva stå ut med spänd stämning, men de ska inte heller få sitt hopp väckt om en återförening som inte är aktuell.
2) Låt barnen vara hos en förälder hela julafton. Minst.
3) Introducera inte nya partner eller styvsyskon för dina barn just på julafton.

Den här artikeln publicerades först i Modern Psykologi 8/2015: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera