Den skräckslagne psykologen lärde sig flyga

Den skräckslagne psykologen av Erik Matton (Natur & Kultur 2015)
Den skräckslagne psykologen av Erik Matton (Natur & Kultur 2015)

Cirka 10 procent av befolkningen lider av regelrätt flygfobi, men så många som 25 procent av oss upplever så kraftig ångest av att flyga att vi försöker undvika att sätta oss i ett plan.

Jag erkänner motvilligt att jag under större delen av mitt liv tillhört de sistnämnda 25 procenten. Erik Mattons bok Den skräckslagne psykologen (Natur &Kultur 2015) om hur han, som själv är kbt-psykolog, lyckats bota sin egen flygfobi är därför givande läsning för mig. Jag känner igen mig i hans katastroftankar och flyktbeteenden – och avsnittet där han ställer alla frågor vi flygrädda inte vågar ställa till en flygsäkerhetsinspektör är en favorit.

Men boken är förmodligen bra läsning även för den som lider av annan ångestproblematik. Den är nämligen en gedigen genomgång av hur kognitiv beteendeterapi fungerar. Kbt:ns olika begrepp förklaras pedagogiskt och i fem självhjälpsavsnitt visar Erik Matton hur man bäst omsätter exponeringsterapin i praktiken. Vi får följa den skräckslagne psykologens resa, från att inte ens våga åka upp i Globen sky view 35 meter över Stockholm, till att utan problem flyga Tokyo tur och retur.

Karin Skagerbergs recension publicerades först i Modern Psykologi 4/2015: Pappersutgåva | För skärm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s