Den skräckslagne psykologen lärde sig flyga

Text:


Jag erkänner motvilligt att jag under större delen av mitt liv tillhört de sistnämnda 25 procenten. Erik Mattons bok Den skräckslagne psykologen (Natur &Kultur 2015) om hur han, som själv är kbt-psykolog, lyckats bota sin egen flygfobi är därför givande läsning för mig. Jag känner igen mig i hans katastroftankar och flyktbeteenden – och avsnittet där han ställer alla frågor vi flygrädda inte vågar ställa till en flygsäkerhetsinspektör är en favorit.
Men boken är förmodligen bra läsning även för den som lider av annan ångestproblematik. Den är nämligen en gedigen genomgång av hur kognitiv beteendeterapi fungerar. Kbt:ns olika begrepp förklaras pedagogiskt och i fem självhjälpsavsnitt visar Erik Matton hur man bäst omsätter exponeringsterapin i praktiken. Vi får följa den skräckslagne psykologens resa, från att inte ens våga åka upp i Globen sky view 35 meter över Stockholm, till att utan problem flyga Tokyo tur och retur.
Karin Skagerbergs recension publicerades först i Modern Psykologi 4/2015: Pappersutgåva | För skärm.