"Visioner kan stjälpa lika mycket som de hjälper"

Text:

På fredag talar elitskytten Christina Bengtsson om konsten att fokusera på Hjärndagen i Stockholm. Läs Modern Psykologis inför-intervju redan nu.

För officeren och tidigare världsmästaren i skytte Christina Bengtsson handlar sporten lika mycket som personlig utveckling som om att vinna. Nu har hon skrivit boken ”10,9: Konsten att fokusera” (Volante 2015).
För alla som inte är insatta i skytte – vad är 10,9? 
– Det är det absolut bästa resultatet man kan få i precisionsskytte. I 10:an räknas till och med decimalerna, från 10,0 till 10,9 som är absoluta centrum i måltavlan. Det är också det resultat jag fick i sista skottet i vm-finalen då jag tog guld år 2005.
Varför skrev du boken?
– Jag började skriva ned mina tankar i anteckningsböcker ganska tidigt under min karriär, inom såväl skyttet som det militära, och började göra en analys av det här med fokus och koncentration. Det är ju en avgörande faktor i precisionsskytte, men också i övriga livet. Jag har känt det som en plikt att förmedla och utveckla det här vidare. Fokusmodellen som jag presenterar i boken kommer från en av de här anteckningsböckerna.
Kan du sammanfatta hur man fokuserar i en mening?
– Man befriar sig från de störande tankarna på historien och framtiden – och särskild de tankar som oroar.
Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de ska fokusera?
– Vi lever i ett samhälle som har så många möjligheter och där vi hela tiden strävar efter att prestera bättre. Då förlorar vi ofta fokus, eftersom vi ofta fastnar i vart vi ska och vad vi vill uppnå, i stället för att fokusera på sin faktiska kapacitet och utgå från var man är nu.
Vad är det för fel med målbilder?
– Att det är oerhört viktigt att visualisera och se sig själv lyckas är något vi har fått från idrottspsykologin, och gäller oavsett om det handlar om en prispall eller att se sitt bolag börsnoterat. Det är klart att det är viktigt att ha visioner, men det kan stjälpa lika mycket som det hjälper. Ofta pressar visionen mer än den driver oss. Målbilden behövs för att styra oss i rätt riktning, men den flyttar lätt fokus från nuet till framtiden. Men det är ju att fungera bra här och nu som är grunden till att nå dit man önskar.
Finns det en konflikt mellan fokus och att träna mycket?
– Ofta när något börjat gå sämre så svarar vi med att träna ännu mer, jobba ännu mer eller skriva ännu längre rapporter. Vi svarar med att vara ännu flitigare. Det kan till och med vara så att vi ibland lägger vårt självförtroende i att vi kämpat stenhårt, i stället för att vara selektiva och göra ett kvalitativt jobb. Jag tror att man kan nå längre med en högre grad av kvalitet och mindre kvantitet.
Jonas Mattsson. Den 23/10 talar Christina Bengtsson på Hjärndagen i Stockholm.