”Jag är inte längre rädd för min ångest”

Text:


– Katjas anorexia triggas igång av ångest. På så sätt kunde jag relatera till henne. Jag har ingen egen erfarenhet av ätstörningar men jag vet hur det känns att ha kraftig ångest, säger Amy Deasismont.
– Regissören Sanna Lenken har en ätstörningshistorik. Hon hjälpte mig med karaktärsarbetet och förklarade vad Katjas utbrott och manipulativa beteende grundar sig i.
Något Amy Deasismont inte var förberedd på var att de spelade besvären skulle stanna kvar när filmteamet var klara för dagen.
– Förut såg jag på min ångest som något som bara infann sig. Under filminspelningen insåg jag att jag kunde dra fram den, trigga igång den. Mitt känsloliv förstod ju inte att det bara var teater.
Vad har du lärt dig?
– Jag har lärt mig otroligt mycket om mitt inre – jag är inte längre rädd för min ångest. Många som jag pratade med under inspelningen har haft liknande problem och jag insåg hur vanligt det är.
Amy Deasismont är tacksam över att ha fått medverka i Min lilla syster trots att processen har varit en mental berg-och-dalbana.
– Vissa stunder under projektets gång grät jag massor, och vid andra tillfällen mådde jag fantastiskt bra. Det har varit skönt att få känna såhär mycket. Jag har blivit mer reflekterande.
Ellinor Gotby Erikssons artikel publicerades först i Modern Psykologi 6/2015: Pappersutgåva | För skärm.