Möt den lyckliga pessimisten

Text:


Psykologen Mattias Lundberg är gäst i veckans avsnitt av Mattias Ribbings podcast. Mattias Lundberg pratar bland annat om boksuccén Den lyckliga pessimisten och fenomenet ”lycklig pessimism” som han etablerat tillsammans med sin medförfattare komikern Jan Bylund.

– Jag tycker det är så viktigt att få folk att känna att det är okej att inte vara superoptimist hela tiden. Alla har sin väg och pessimisten blir lyckliga av sin väg, säger Mattias Lundberg
I avsnittet ger han också självhjälpsindustrin och talarbranschen en känga.
– Så farligt är det kanske inte, men alla har ett ansvar att inte försöka måla upp en förhärligande bild över hur enkelt det är att bli lycklig. Lycka innebär ett jävla hårt jobb och det är lätt att tro på de klämkäcka budskapen som ibland kommer från olika scener runt om i Sverige, säger Mattias Lundberg
Och podcastens ägare är nöjd med Mattias Lundbergs insats:
– Mattias Lundbergs budskap är mycket viktigt i en samtid där positivt drömmande målas upp som den enda vägen till framgång och lycka. Stirrar vi oss blinda på enkelspåriga budskap riskerar vi att missa många av de nyanser och möjligheter som livet erbjuder, och det visar Mattias Lundberg med både forskning och en inspirerande klarhet, säger Mattias Ribbing.
Mattias Ribbing Podcast/Videopod kommer ut varje vecka och publiceras i samarbete mellan Modern Psykologi och mattiasribbing.se
Producent för podcasten är Pontus Ströbaek.