”Grejen är att människor blir stärkta”

Text:

Sara Stridsberg och Tonbruket tolkar Joy Division på Dramaten.

För några år sedan visade en undersökning från Sussex university i Storbritannien att unga depprockare ofta blev välanpassade och högutbildade vuxna. De svartklädda så kallad gotherna var ofta bäst i klassen och utbildade sig inte sällan till arkitekter, läkare och journalister.
När Kärleken kommer att skilja oss åt nu sätts upp kan det vara dags för dessa att sätta kurs mot Dramaten i Stockholm. Föreställningen bygger nämligen på några av Joy Divisions låtar. Gruppens svartsyn var stilbildande för 1980-talets gothkultur och sångaren Ian Curtis texter har nu översatts till svenska av författaren och dramatikern Sara Stridsberg.
– Hon lyckas förmedla det jag tror Ian Curtis ville säga, säger tonsättaren Stefan Johansson som har gjort de musikaliska arrangemangen till pjäsen.
Han är den som tillsammans med regissören Sally Palmquist Procopé dragit igång projektet och gett Joy Divisions musik nytt liv. Bandet, som bildades i Manchester 1976, hann bara spela in två album innan sångaren Ian Curtis tog sitt liv 1980.
– De är ständigt aktuella, sådär som band blir när medlemmar dör unga och de slutar på topp, men detta är inte en föreställning om Ian Curtis. Förutom mystiken som finns kring bandet, bär deras musik på ett allvar och har den tyngd som krävs för att göra en sådan här teaterkonsert. Känslorna vi försöker fånga är utanförskap och ensamhet. Snarare än en hyllningskväll till Joy Division, är det en kväll om att vara människa.
Kommer det att bli deppigt?
– Grejen med depprock är att det finns en svärta, men att människor också blir stärkta av det. En del texter är väldigt konkreta, medan andra är mer poetiska och bara föder en känsla. Där måste publiken fylla på mycket själva för att få något sammanhang. Det blir kommunikativt och bra, tror jag.
I föreställningen spelas musiken av den genreöverskridande gruppen Tonbruket, med medlemmar från bland andra Esbjörn Svensson trio och Soundtrack of our lives. Låtarna gestaltas samtidigt av sex skådespelare på scen.
Kärleken kommer att skilja oss åt har premiär på Dramaten i Stockholm den 12 maj.
Karin Skagerbergs artikel publicerades först i Modern Psykologi 3/2015: Pappersutgåva | För skärm.