Möt livets leende i Modern Psykologi 4/2015

Text:

Livet blir bara bättre – efter 50! Varför får du veta i nya Modern Psykologi, där vi även gör en djupdykning i moralpsykologin. Vi åker till Yale och hälsar på psykologiprofessorn Paul Bloom, som hävdar att barn föds både moraliska och fördomsfulla, och att världen skulle vara bättre om vi bara kunde vara lite mindre empatiska. Och så träffar vi helt vanliga ovanliga människor som rest sig upp och gått när arbetet krockade med deras moral.

”Att vara ung är påfrestande. Hela tiden tänkte man på vad folk skulle tycka. Nu? Nä … Det får duga”
När ungdomen övergår i medelålder växer travarna av bekymmer. Sedan vänder det. Per Snaprud skriver om varför äldre människor på det hela taget är mer nöjda med livet.


”Empati är inte tillförlitligt som moralisk vägvisare”
Bebisar föds med moraliska principer, på gott och ont. Jonas Cullberg har träffat den bokaktuelle Yale-psykologen Paul Bloom för en stor porträttintervju.


Jag tycker att alla elever ska vara alla vuxnas ansvar”
Krockar jobbet med din inre kompass? Ann Lagerström skriver om vad du kan göra om du drabbats av moraliskt betingad stress.

”Vi tillhör de värsta vetenskaperna. Hypoteserna bekräftas osannolikt ofta”
Psykologiforskningen har ett trovärdighetsproblem. Nils Otto reder ut om det kan vara så att forskarna skarvar med sina resultat.
”Efter några dagar är du nedbruten – då går du in i över-levnadsinstinkt”
De kidnappades av Boko Haram. Plötsligt var de muslimer och skulle giftas bort. Monica Hansson och Malin Palm har träffat dem som lyckats fly fångenskapen hos sekten som utropat ett kalifat i norra Nigeria.
Dessutom
Bli kär i 8 enkla steg
Därför bör du låta skärmen vila på kvällen
Pia Dellson är psykiatern som gick in i väggen

Modern Psykologi 4/2015 kommer ut 20 maj: Beställ redan nu.