Psykologihistorien i fantasyformat

Text:

I Freudland samlas psykologins förgrundsgestalter för att göra upp en gång för alla.


RECENSION. Boken är resultatet av samtalsterapeuten Mattias Leivingers reaktion på det psykologiska käbblet om vilken metod som är den rätta.
Omfånget är monstruöst, 617 sidor. Var tog de måttfulla redaktörerna vägen? Dessutom i en genre jag undviker. Men efter att ha plöjt denna frodiga fantasy utbrister jag snarare: ”Varför nöja sig med verkligheten!”
Huvudperson är Freud, som har tappat minnet och drivits på flykt från sitt hem av en hemsk skuggvarelse. Han får sällskap av Jung, vars stålhjälm ska hindra guden Numeros från att läsa hans tankar. På vägen möter de den munkklädde Maslow, som tar med dem till Skinners stora glashus.
När de fortsätter mot staden avslöjar Skinner att den tidigare hette Skinnerville och var hans livsverk. Och där försöker nu Fromm, Fritz och Frankl hålla ställningarna mot kognitologerna. Det är roligt – och dessutom lärorikt – om man som jag läser med Psykologiguiden.se:s lexikon bredvid sig.
Sara Hammarkrantz recension har tidigare publicerats i Modern Psykologi 3/2015: Pappersutgåva | För skärm.