”Att spela snubbe är bättre än en självhjälpskurs”

Text:

Det började med att skådespelerskan Bianca Kronlöf, lite halvt på skämt, raggade på sin killkompis ”på samma sätt som killar stöter på tjejer”. Hon funderade över allt hon kunde häva ur sig när hon betedde sig som en kille.


Det resulterade i en serie Youtube-klipp där hon, i sotarmössa och hipster­mustasch, ironiserar över typiska manliga kommentarer. Sedan 2014 är Snubben en karaktär i Bianca Kronlöfs och hennes syster Tiffanys serie Full patte i SVT Flow.
– När de här kommentarerna fälls en och en, kanske från någon man känner, är de väldigt oskyldiga. Men när man langar upp dem efter varandra så blir det tydligt hur vanligt olika typer av diskriminering är. Ofta när man pratar om rasism eller sexism så hamnar man i det där att ”jag personligen har aldrig diskriminerat någon”. Men de omedvetna sakerna kan göra exakt lika ont som det stora, strukturella förtrycket, och det hänger ihop.
Snubben är inte osympatisk, utan en skön kille. Varför spelar du honom så?
– Jag ville visa att alla har de här sidorna i sig. Jag också. Snubben är en vanlig kille som skulle kunna vara din kompis.
Vad har du lärt dig?
– Vilket problem det är att de som har makt inte vill erkänna att de har det. Då kommer inget att förändras. Det gäller inte bara män, utan alla grupper i maktpositioner, till exempel vita och heterosexuella.
– Och att jag skulle vilja ha en terapigrupp för utarbetade medelålders kvinnor som varit tvungna att överprestera hela livet. De skulle få prova på att vara Snubben och klä ut sig till 23-åriga killar, så att de får känna på hur avslappnat livet är i en maktposition. Det skulle vara bättre än en sådan där självhjälpskurs där allt läggs på individnivå, eftersom man inte inser att maktstrukturer är en stor del av problemet.
Just nu är Bianca Kronlöf aktuell i filmen Svenskjävel som har premiär 27 mars.
Karin Skagerbergs artikel publicerades först i Modern Psykologi 10/2014: Pappersutgåva | För skärm.