”Jag sätter upp prestationsmål i stället för resultatmål.” Så sa Johan Olsson till Modern Psykologi efter förra skid-VM.

Text:


Johan Olsson var modig när han ryckte ifrån de andra i ett tidigt skede, höll sig sedan kraftfullt undan och efter att ha gjort sitt eget lopp i över tre mil var inte bara sms:et förverkligat utan även VM-guldet bärgat.
– Innan jag började jobba med Stig var jag aldrig riktigt nöjd. Han fick mig att utvärdera varje träning skriftligt, och att ge mig själv beröm. Sedan fyra–fem år sätter jag upp prestationsmål i stället för resultatmål. Det har inneburit en avgörande skillnad i sättet att tänka för mig, säger Johan Olsson.
– Vi träffas ungefär en gång i månaden, däremellan hörs vi via telefon, sms eller mejl. Faktum är att jag aldrig har varit på plats när Johan tävlat, säger Stig Wiklund, som är socionom och som vidareutbildat sig vid Skandinaviska ledarhögskolan.
Läs hela Tobias Erikssons reportage om idrottspsykologi och mental träning i Modern Psykologi 7/2014. Beställ här: Pappersutgåva | För skärm.