”Jag sätter upp prestationsmål i stället för resultatmål.” Så sa Johan Olsson till Modern Psykologi efter förra skid-VM.

Hela Tobias Erikssons reportage om idrottspsykologi finns i Modern Psykologi 7/2014
Hela Tobias Erikssons reportage om idrottspsykologi finns i Modern Psykologi 7/2014

Några timmar före femmilen i skid-VM 2013, plingade det till i Johan Olssons mobil. Sms:et löd: ”Jag gör mitt eget lopp. Jag är kraftfull. Jag är modig.” Avsändaren var den mentala tränaren Stig Wiklund, som skidstjärnan arbetat med sedan 2002.


Johan Olsson var modig när han ryckte ifrån de andra i ett tidigt skede, höll sig sedan kraftfullt undan och efter att ha gjort sitt eget lopp i över tre mil var inte bara sms:et förverkligat utan även VM-guldet bärgat.
– Innan jag började jobba med Stig var jag aldrig riktigt nöjd. Han fick mig att utvärdera varje träning skriftligt, och att ge mig själv beröm. Sedan fyra–fem år sätter jag upp prestationsmål i stället för resultatmål. Det har inneburit en avgörande skillnad i sättet att tänka för mig, säger Johan Olsson.
– Vi träffas ungefär en gång i månaden, däremellan hörs vi via telefon, sms eller mejl. Faktum är att jag aldrig har varit på plats när Johan tävlat, säger Stig Wiklund, som är socionom och som vidareutbildat sig vid Skandinaviska ledarhögskolan.

Läs hela Tobias Erikssons reportage om idrottspsykologi och mental träning i Modern Psykologi 7/2014. Beställ här: Pappersutgåva | För skärm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s