Ta det lugnt och bli mer produktiv: Handfasta jobbtips från två håll

Text:

En bok med ordet ”effektiv” i huvudtiteln och en med ”mindfulness” – kan de mötas? Låt oss se.

RECENSION. Bosse Angelöw är docent, författare, föreläsare och konsult, med 30 år i branschen och en rad självhjälpsböcker bakom sig. I sin Effektiv tidshantering: Få mer gjort på kortare tid (Natur & Kultur 2014) matar han på med de bästa råden gällande alltifrån det bästa mappsystemet till positiv psykologi. Jag påminns om mitt favoritknep och slår genast på timerfunktionen i min Iphone för att tillämpa ett fokuserat arbetspass på 20 minuter. Sedan får jag sträcka på benen eller kolla mejlen … nej just det, mejlen borde jag bara kolla två–tre gånger om dagen i Bosse Angelöws skola.
Så pass handfasta är många av råden – lätta att fatta och lätta att komma igång med. Men Bosse Angelöw går även vidare med utförliga formulär som jag fyller i för att lokalisera hur jag kan odla energin och lusten i mitt arbete. Boken fungerar både som en snabb tipslista för den enskilde och som ett hjälpmaterial för en längre förändringsprocess i en organisation.
När jag slagit igen Effektiv tidshantering och öppnar Fokus på jobbet: Hur mindfulness gör dig effektivare, lugnare och gladare (Natur & Kultur 2014) förväntar jag mig en större kontrast, men blir motbevisad. Martin Ström är civilingenjör och Sara Hultman är journalist, psykolog och författare till ett par föräldraböcker. Författarna placerar mindfulness mitt i kontorslandskapet, som en lösning för överstressade karriärister eller vem som helst som vill samla tankarna lite bättre. Även här talas det om den dubbla vinsten i att må bättre själv samtidigt som man får mer gjort i sitt arbete.
Fokus på jobbet är handfast genom sina mindfulness­instruktioner – slutkapitlet är en regelrätt handledning i CMBT, corporate based mindfulness training – och teoretisk. Boken går noga igenom hur mindfulness påverkar hjärnan och den har ett inspirerande kapitel om kreativitetsforskning och flow.
Det här är två böcker som jobbar bra tillsammans. Med lite mindfulness i botten blir säkerligen Bosse Angelöws praktiska råd ännu effektivare.

Fokus på jobbet: Hur mindfulness gör dig effektivare, lugnare och gladare av Sara Hultman och Martin Ström [Natur & Kultur 2014] Fokus på jobbet: Hur mindfulness gör dig effektivare, lugnare och gladare av Sara Hultman och Martin Ström [Natur & Kultur 2014][/caption]