Lev livet med Modern Psykologi 2/2015

Text:

Hur kan skam vändas till succé, och hur kan man kritisera romantiken utan att dissa äktenskapet? Det och mycket mer berättar Liv Strömquist om i en stor intervju i det nya numret av Modern Psykologi. Vi reder även ut varför vissa har så svårt att prata om känslor. Lider de helt enkelt av ”alexitymi”? Och så får vi en skakande ögonvittnesskildring från Liberia av hur rädslan skördar offer i ebolans spår.

”Jag tänker på människor som ett kollektiv och tror att alla egentligen är väldigt lika. Man tror att man är ensam om en känsla, men det är man oftast inte.” 
Skammen blev ett sommarprat som blev ett seriealbum som blev en nationell feministisk angelägenhet. Med humor som försvarsmekanism tar sig Liv Strömquist an tusenåriga menstabun och det kvinnliga könsorganet.
”Jag håller undan känslorna så effektivt att jag knappt märker dem.”
Den med alexitymi hör inte när känslorna ropar. Därför drabbas mest män av känslostumhet – och så arbetar psykologerna för att öka känslospektrat.
”Vi tycks ha en medfödd disposition för att dela in folk i grupper, annars skulle världen bli obegripligt komplex”
Varifrån kommer  främlingsfientligheten? Författaren Jonathan Lindström söker svar hos forskare, i sitt eget vardagsgnäll – och i sin pappas flykt över Östersjön.
”Det var som att använda en atombomb trots att ett litet lokalt krig hade varit fullt tillräckligt”
Runt om i världen startar rekordstora projekt för att utforska hjärnan. I Europa har det lett till bråk och hot om bojkott av en satsning värd en miljard euro. Nu har en medlare inkallats.
”Jag grävde gravarna själv. Ingen ville hjälpa mig. Alla var så rädda.”
Vad har varit farligast: ebola eller skräcken för ebola? Världsreportern Magda Gad har varit två månader i epidemins Liberia och sett de dödliga konsekvenserna av rädslans psykologi.
Dessutom:
7 vägar till en lycklig relation.
Jenny Jägerfeld trappar ner oxytocinet.
Julianne Moore tappar orden i Oscarsnominerade Still Alice.
Modern Psykologi 2/2015 utkommer den 18 februari. Beställ här: Pappersutgåva | För skärm.