Sänk garden mot föräldrarna

Text:

Det började med ett telefonväkteri på temat ”försoning med föräldrar”, som Ulrika Hjalmarson Neideman och Görel Fred ledde i Kropp & Själ i Sveriges Radios P1. Gensvaret blev enormt, och lyssnarna hörde av sig om allt från skuldkänslor till såriga barndomsminnen och pågående konflikter med föräldrarna. Läs Johanna Westlunds recension av boken Försonas med din barndom.

Med boken som Ulrika Hjalmarson Neideman och Görel Fred nu skrivit vill de visa hur man kan försöka släppa lönlöst barndoms­ältande och i stället fokusera till nuet. Men de uppmanar inte till att glömma, förtränga eller att kasta sig in i en uppgörelse med sina föräldrar. I stället manar de till reflexion, att tillåta sig att sörja såren, och att se föräldrarnas perspektiv, och de belyser försoningstemat ur en rad synvinklar – allt från konflikthantering till transaktionsanalys. De ger även konkreta tips för att ändra föräldrarelationen: tala klarspråk, sätta gränser, undvika att falla in i sitt barnjag.
Genom Försonas med din barndom (Natur & Kultur 2014) löper även en rad exempel och alla intervjuades röster bidrar till att visa läsaren att man inte är ensam om vissa känslor eller galen som har sorger eller förhoppningar i föräldra–barn-relationen. Boken kanske inte leder dig hela vägen fram till försoning, men den kan vara en bra början för den som vill bearbeta relationen med sina föräldrar.
Johanna Westlund är frilansjournalist. Hennes recension har tidigare publicerats i Modern Psykologi 9/2014: Pappersutgåva | För skärm.