Positivism på svenska

Text:

Katarina Blom och Sara Hammarkrantz har skrivit den första populärvetenskapliga introduktionen till positiv psykologi på svenska. Läs Karin Skagerbergs recension.

Nej, positiv psykologi är inte samma sak som positivt tänkande. Det relativt unga forskningsområdet handlar inte om att klistra på sig ett leende och låtsas att allt är bra. Positiv psykologi handlar snarare om att acceptera och förstå de negativa känslorna i livet och på ett medvetet sätt sedan försöka öka antalet positiva. Man studerar gynnsamma beteenden och vad som gör att folk mår bra. Den positiva psykologin riktar sig inte till den som lider av uttalad mental ohälsa, utan är tänkt att fungera stärkande.
Med tanke på hur uppmärksammad denna gren av psykologin har varit de senaste åren, är det förvånande att det inte skrivits någon ordentligt populärvetenskaplig introduktion på svenska. Förrän nu. I Lycka på fullt allvar: En introduktion till positiv psykologi (Natur & Kultur 2014) påpekar psykologen Katarina Blom och journalisten Sara Hammarkrantz – som båda skriver för Modern Psykologi – att ”om traditionell psykoterapi är som att gå till en sjukgymnast när något hänt med kroppen, är positiv psykologi som att gå till gymmet och bygga styrka i förebyggande syfte”.
Detta görs bland annat genom att hitta äkta självmedkänsla, genuin tacksamhet och delad glädje. Vikten av relationer till, och medkänsla med, andra människor betonas. Den positiva psykologin inrymmer också en stor portion mindfulness och i boken ges konkreta tips och övningar för att öka vår medvetna närvaro och njutning.
Karin Skagerberg är frilansjournalist. Den här recensionen har tidigare publicerats i Modern Psykologi 9/2014: Pappersutgåva | För skärm.