Så överlever parrelationen julen

Text:

Karin Skagerbergs artikel publicerades först i Modern Psykologi 8/2013: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera
Julefrid i 5 steg
1) Diskutera vad ni vill få ut av julen och försök hitta en lösning. Hur firar vi jul på ett sätt som vi båda tycker om? Går det att kompromissa? När man väl vet vad man vill kan man påverka mycket själv.
2) Prata och använd den kunskap ni har om varandra. Om man vet att något är viktigt för ens partner och man har pratat om det innan, så kan man kanske stå ut med det trots att det inte är vad man själv helst vill.
3) Ha inte så otroligt höga förväntningar på dig själv. Ställ inte krav på att du inte får njuta förrän allt är hundra procent. Det får du!
4) Stanna upp ibland och bara var i nuet. Koncentrera dig på vad som måste göras den närmaste timmen utan att försöka lösa saker som breder ut sig över tid.
5) Om det är jobbigt på släktmiddagen: Försök låta bli att sugas in i det. Gå undan en stund för att få lite distans och samla ihop dig. Ta din partner som stöd om möjligheten finns. Kanske kan ni ses utanför huset och bara stötta varandra i tio minuter.
Källa: Liv Svirsky och Kerstin Jeding