Träna upp din självkontroll med Modern Psykologi 9/2014

Text:

Hur kan en marshmallow rädda den krisande skolan? I kommande Modern Psykologi hälsar vi på hemma hos det omtalade marshmallowtestets upphovsman Walter Mischel.

”Så kan självkontroll bli lika enkelt som att borsta tänderna”
I en stor intervju berättar Walter Mischel om hur flykten från nazisterna påverkade hans forskargärning, om vänskapen med LSD-profeten Timothy Leary och om hur marshmallowtestet får barn från den amerikanska slummen att briljera i skolan.
”Hon fräser tillbaka att det är jag som ska passa mig. Hon preciserar att jag till och med ska ’passa mig väldigt noga’”
Så gick det till när den svenska staten tappade greppet om tsunamin – och en informationschef på ett resebolag utropades till landsmoder. Läs ett exklusivt utdrag ur Lottie Knutsons nya bok Nödrop: När krisen kommer.
Synestesin sätter färg på livet
Bokstäver och siffror har färger, toner har form. Den som har synestesi lever i en värld där sinnen samspelar och förstärker varandra. Därför kan synestesi vara en nyckel till att förstå hur minnen fungerar.
Så föds en våldsextremist
Svenska unga män reser för att strida med våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien. Vi talar med svenska och amerikanska forskare för att ta reda på de psykologiska mekanismerna bakom viljan att ta till våld i politiska syften.
Medvetandets arkeologi
I jakten på medvetandets förhistoria kräver till och med nässeldjuren respekt. Följ med på en mental utgrävning med författaren och arkeologen Jonathan Lindström.
Dessutom:
SVT-profilen Anna Lindman ser döden i vitögat
Optogenetik: De vill laga hjärnan med ljus
Parmiddagen: Väx med din partner i rätt sällskap

Beställ tidningen här: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.