Hedvig Lindahl: "Jag funderade på om det var värt att fortsätta spela"

I Modern Psykologi berättar landslagsmålvakten Hedvig Lindahl om sin mentala svacka – och om hur hon kom tillbaka med hjälp av idrottspsykologi.

Målvakten Hedvig Lindahl var inne i en jobbig period för ett par år sedan. Hon var korsbandsskadad, led av näringsbrist, kände sig allmänt ledsen och var dessutom nedslagen efter att ha blivit hårt åtgången i medierna efter sina insatser i VM 2011 och OS 2012.
– Det var en mängd saker som sammanföll och som gjorde att jag kom i kontakt med Sverker Fryklund. Jag funderade till och med på om det verkligen var värt att fortsätta spela, jag hade många bittra tankar och mådde inte alls bra, berättar hon.
– Sverker fick mig att börja analysera mitt beteende och mina tankar och jag fick prata av mig. Det fick mig på fötter igen, säger Hedvig Lindahl, som anser att klimatet i medier och framför allt sociala medier blivit allt tuffare, där varje räddning eller misslyckat ingripande nagelfars.
Förhållningssättet till kritiken var ett av områdena som Hedvig och Sverker har arbetat med.
– Vi måste inse att vi inte alltid kan påverka hur andra uttrycker sig och tycker, men att vi kan välja hur vi vill förhålla oss till det, säger Sverker Fryklund, som är filosofie magister i idrottspsykologi och universitetsadjunkt.
– Hedvig lärde sig sedan att det ibland är värdefullt att inse att tankar bara är tankar. Hon insåg även vilka situationer som utlöste de negativa automatiska tankarna, så att hon kunde ta stimulikontroll.
Läs hela Tobias Erikssons reportage om idrottspsykologi i Modern Psykologi 7/2014: Pappersutgåva | För dator/läsplatta/smartphone.

Text: